Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ 
Ár:
12.000 Ft
Menny.:

Kommunikációs tréninggyakorlatok

Ár:
12.000 Ft
Menny.:
Gyártó: Z-Press Kiadó
Várható szállítás: 2024. július 23.

3 napos komplett tréning • 60 tréninggyakorlat • Gazdag flipchart illusztrációkkal • Online letölthető feladatlapokkal


✓ Komplett forgatókönyvek kommunikációs tréningekhez
✓ Részletes és azonnal alkalmazható elméleti és módszertani anyag 
✓ Pontos, precíz gyakorlatleírások, részletes útmutatókkal, kis és nagy csoportoknak
✓ Célcsoport: trénerek, előadók, coachok, teamcoachok, tanácsadók, szervezetfejlesztők, HR-szakemberek, szupervizorok, fejlesztő szakemberek...


 

Könyvismertető

Kommunikációs tréninggyakorlatok
Tréningprogramterv és módszertani eszköztár egy könyvben

Figyelem! A könyv olvasása közben észrevétlenül inspirációt kaphat egy modern kommunikációs tréninghez!

Kommunikáció és beszélgetésvezetés – e témák köré építheti fel jövőbeli tréningjét, ha Thomas Schmidt ebben a könyvben ajánlott programtervét követi. A kommunikációs szakértő átfogó módszertani ismereteit osztja meg ezen a klasszikusnak számító viselkedés- és személyközpontú tréningen. Egy háromnapos tréning teljes programtervét kapja kézhez kommunikáció és beszélgetésvezetés témakörében, és élvezheti egy kész, kipróbált tréningvezetési útmutató minden előnyét.

A könyv a következő tartalmakat és módszereket mutatja be:

► Ismerkedés és a tréning résztvevőinek ráhangolása a témára.
► A személyes tanulási célok megfogalmazása.
► A kommunikáció alapjellemzői Watzlawick elképzelése alapján.
► Schulz von Thun kommunikációs elmélete.
► Az egyéni kommunikációs stílus reflexiója (teszttel).
► Szerepjátékok: Munkatársak közötti beszélgetés és beosztottakkal folytatott beszélgetés (instrukciókkal és kiértékelő lappal).
► Kérdezési technikák.
► Konfliktusok konstruktív kezelése.
► Én- és te-üzenetek.
► Aktív hallgatás.
► Irányelvek nehéz beszélgetésekhez.
► Gyakorlatok csapatmunkához (instrukciókkal és kiértékeléssel).
► Esetfeldolgozás és gyakorlati tanácsadás.
► Pszichodramatikus szerepjáték (részletes példával).
► Belső csapat tanácskozás (részletes példával).
► Kollegiális tanácsadás.
► Problémamegoldás kis csoportokban.
► Visszajelzés adása és fogadása: a Johari-ablak, visszajelzési szabályok és gyakorlatok.
► Mit tegyünk és mit ne tegyünk a kommunikáció során.
► Tudástranszfer: a tanultak alkalmazása a gyakorlatban.
► A tréning lezárása és kiértékelése.

A könyv egy „menetrendet”, azaz programtervet javasol a kommunikációs tréninghez. Ez egy jól bevált programterv, mivel világos, logikus tartalmi szerkezetet ajánl a tréning levezetéséhez. 

Ez a terv irányt mutat anélkül, hogy korlátok közé szorítana. Minden trénernek meg kell találnia a saját útját a kommunikációs tréningek vezetésében. Igazodnia kell továbbá ahhoz, hogy a résztvevők milyen tanulási célokkal és előzetes ismeretekkel érkeznek a tréningre. Egy tréningnek élőnek kell lennie. Spontán módon kell alakítani, nem előzetesen rögzített tervek alapján.

A könyv legnagyobb előnyében – hogy rendkívül gyakorlatias megközelítésű – rejlik egyben a legnagyobb veszély is, mégpedig az, hogy az olvasottakat egy az egyben akarjuk alkalmazni. Ez lehetséges, és – egyes elemeket tekintve – hasznos is. A trénernek ugyanakkor nemcsak a csoportfolyamatokra és az egyes résztvevők igényeire kell ügyelnie, hanem az is feladata, hogy az olvasottakat saját tapasztalataival és saját személyiségének jellemzőivel összehangolja. A könyvben javasolt eszközöket, módszereket érdemes gondosan megismerni, kipróbálni és felelősségteljesen alkalmazni. A tréningprogramterv tehát egyfajta iránymutatásként szolgálhat a tréning alakításához. A trénernek meg kell tartania az egyensúlyt a tréningtartalmak célorientált átadása, és a résztvevők folyamatorientált támogatása között.

KINEK SZÓL A KÖNYV?

Módszertani repertoárjuk bővítésére törekvő, tapasztalt trénerek ugyanolyan eredményesen használhatják a több mint 50 módszert és elméleti összefoglalót, valamint ezek változatait, mint más tématerületeken tevékenykedő, ám tréningjeikbe a kommunikáció tárgyához tartozó elemek beépítését tervező kollégák. A tréning elméleti és módszertani alapjául Paul Watzlawick, Friedemann Schulz von Thun, Ruth Cohn, Carl Rogers, Thomas Gordon és Jakob Levi Moreno korszakalkotó munkái szolgálnak.

A kiadvány alkalmas minden (kommunikációs) tréner és belső szervezetfejlesztő számára – mint részletes, gyakorlatban kipróbált programterv és segédkönyv, valamint módszertani eszköztáruk bővítésére szolgáló tréninganyag.

► tapasztalt kommunikációs tréning vezetőknek, akik bővíteni szeretnék módszertani eszköztárukat;
► fiatal trénereknek és előadóknak, akik útmutatást keresnek első kommunikációs tréningjeik levezetéséhez;
► más témájú tréningeket vezető trénereknek, akik a kommunikáció témaköréből vett egységeket szeretnének beépíteni tréningjeikbe;
► belső személyzetfejlesztő szakembereknek, akiknek ötletekre van szükségük kommunikációs tréningek megtartásához;
► coachoknak és szupervizoroknak, akik munkájukat a kommunikáció és beszélgetésvezetés fejlesztését szolgáló gyakorlatokkal szeretnék gazdagítani.

SZERZŐRŐL

Thomas Schmidt a nemzetközi Linklaters LLP Tanácsadó Iroda HR- és Európai stratégiáért felelős vezetőjeként dolgozik Frankfurtban, emellett független management tanácsadóként és trénerként tevékenykedik. Kommunikációs, konfliktuskezelési és vezetői tréningeket tart. Munkatevékenysége további területei a vezetőfejlesztés, a potenciálelemzés, a coaching és a csapatfejlesztés. Diplomás pszichológus és pedagógus, továbbképzéseken kommunikációs tanácsadó (Schulz von Thun), feltáró segítő (Thomann), coach (European Business School), MBTI-tanácsadó (OPP Oxford), pszicho dráma csoportvezeto és szervezetfejlesztő (Moreno Intézet) végzettségeket szerzett. A Moreno Pszichodráma Intézetben Train the Trainer tanfolyamokat tart.