Ön itt jár: > >

Blog

2016-06-17 12:29:39
Recenzió: Tranzakcióanalízis a coachingban A szerzők: Az 1949-ben született Ulrich Dehner pszichológus, tapasztalt tréner, coach. 1986-ban alapította a Konstanzer Seminare-t, mely tréningeket szervez, coaching szolgáltatást nyújt cégvezetőknek, valamint képzéseket szervez PR munkatársak, cégvezetők és coachok számára. Ulrich Dehner alapítója és elnökségi tagja a Deutscher Bundesverband Coaching-nak (Németországi Coachok Szövetségének). Renate Dehner 1953-ban született személyiségfejlesztő tréner, coach. Kezdetektől ő is aktív tagja a Konstanzer Seminare-nek, az intézet PR csapatát vezeti. Emellett az utóbbi időben már csak az írásnak szenteli ideje fennmaradó részét. Férjével együtt több pszichológiai és management témájú könyv szerzője. 1971 óta házasok, három felnőtt gyermekük van.
2016-06-14 00:00:00
Provokatív tanácsadói stílus - recenzió

A provokatív terápia, coaching vagy mediáció elnevezés óhatatlanul az ügyfél földbe döngölését, sokkolását, megszégyenítését juttatja eszünkbe. Legalábbis a hazai gyakorlatból ítélve a legtöbben könnyen erre asszociálnak. Pedig a könyvből kiderül, hogy egészen másról van szó. Felszabadító nevetésről, önkorlátozó szokásaink, rögzült sémáink felismeréséről.  

2016-01-14 00:00:00
Képekkel dolgozni jó
Coachok, trénerek, terapeuták, pedagógusok hosszú ideje használnak képeket azért, hogy elősegítsék a változást, a tanulást vagy éppen az ügyfél önismeretét.
2015-11-12 11:15:00
Történetek, analógiák és mítoszok

MOBBING - a munkahelyi pszichoterror című szakkönyvünk azoknak a segítőknek szól, akik a mobbing áldozatoknak szeretnének megoldást nyújtani. Ajánljuk pszichológusoknak, pszichoterapeutáknak, tanácsadóknak, szociális munkásoknak és szociálpedagógusoknak, trénereknek, coachoknak - akik munkájuk során szeretnék felismerni a mobbing áldozatokat és számukra segítő megoldást nyújtani. A kiragadott részlettel szeretnénk megcsillantani a könyv értékes szakmai mivoltát.

2015-11-04 08:00:00
Túl öreg vagyok már a számítógéphez! - esetpélda a Provokatív tanácsadói stílus c. könyvből

Az ügyfél, K. vonzó, dinamikus és vidám nő. Meg  van róla győződve, hogy bizonyos kor fölött  egyes dolgok már nem mennek olyan könnyen...  Példája  világosan mutatja,  hogy ha nem lép fel külső szükségszerűség, az ember milyen nagy akadályokat képes saját maga elé  gördíteni. 

2015-11-02 00:00:00 Hankovszky Katalin
Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés - előszó

A gyermekekkel és fiatalokkal dolgozók körében is – annyi önfeláldozás és hivatástudat ellenére – szűkösek az erőforrások: kevés idő alatt rengeteg, a keretekből és a saját elköteleződésből eredő elvárásnak próbálunk megfelelni. Különösen jól jöhet ezért ebben a környezetben (is) a megoldásfókuszú brief coaching felhatalmazó szemlélete, az a következetes hozzáállás és eljárásmód, hogy a segítés legfőbb szakértője az ügyfél maga. 

2015-09-18 09:56:47
 Probléma és provokáció a coachingban és tanácsadásban

A megszokottól eltérő tanácsadási módszerével robbant be a köztudatba a német nyelvterületen óriási elismerésnek örvendő pszichológusnő, Dr. E. Noni Höfner. Az utóbbi években olyan terápiás módszerek bukkantak fel, melyek kimutathatóan gyorsan és tartósan hatnak, de a szakmában felbolydulást keltenek, mert hatásukat a jelenlegi modellekkel nehéz megmagyarázni. Ide tartozik a provokatív terápia és az ebből kifejlesztett provokatív stílus is.

2015-03-19 11:04:30
Kreatívitás a coachingban. Miért ne lehetne a coaching szórakoztató és kreatív?

„Minden ember olyan, mint egy ház. Mielőtt az első coaching megkezdődik, ön zárt ajtó előtt áll. Csak egyvalaki nyithatja meg önnek: az ügyfél. Hogy mely szobákból áll az élete, milyen témákat tárol ott, és milyen ablakokból tekint a világra, ő mutathatja meg. Vagy még ő sem, hiszen mi a garancia, hogy kellő távolságból szemléli az életét? A hangos témák háttérbe szorítják az érdemi kérdéseket. Tehát olyan módszerekre és kérdésekre van szüksége, amelyek a figyelmet gyorsan a lényegre terelik. Minél kreatívabban szólítja meg az ügyfeleit, annál nyitottabban fognak válaszolni.

2014-11-06 16:01:36 Cikkszerző: Dr. Bodó Péter
REZILIENCIA, vagyis a pszichikai ellenálló képesség "Napjaink egyre gyorsabb és mélyebb változásai, a hivatásbeli és privát élet növekvő terheit hozzák magukkal. Ezt egyre többen érzik környezetükben, de saját bőrükön is. Burnout, mobbing, depresszió, párkapcsolati és családi problémák, csak néhány következménye a növekvő terheknek, amelyek várhatóan a jövőben sem csökkennek.
2014-08-29 08:45:05
Képek mint kommunikációs segédeszközök

Hogyan használjunk képeket beszédösztönzésre a coachingban?

A fotóknak egyetlen feladata, hogy kiváltson valamit a szemlélőből, amit megoszthat velünk.

Ismerjük a mondást: "Egy kép többet ér ezer szónál.". A valóságban még ezer szóval sem önthető szavakba sem a Mona Lisa mosolyának titokzatossága, sem a sokkoló és felkavaró hatás, amelyet például a napalmtámadás utáni vietnámi lány láttán érzünk.

Ernst Gombrich, a híres művészettörténész csavart a mondáson, amikor kijelentette: "Egy kép többet igényel ezer szónál." Ezzel arra utalt, hogy a jó képeket „olvasni” kell. Hol az igazság?

A hónap könyve