Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ  Rendben

Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés - előszó

2015. 10. 26. 09:32:03
Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: a brief megközelítés - előszó

A gyermekekkel és fiatalokkal dolgozók körében is – annyi önfeláldozás és hivatástudat ellenére – szűkösek az erőforrások: kevés idő alatt rengeteg, a keretekből és a saját elköteleződésből eredő elvárásnak próbálunk megfelelni. Különösen jól jöhet ezért ebben a környezetben (is) a megoldásfókuszú brief coaching felhatalmazó szemlélete, az a következetes hozzáállás és eljárásmód, hogy a segítés legfőbb szakértője az ügyfél maga. 

A folyamat az ügyfél leírásai mentén halad – nem a segítő fejében diagnózissá vagy akár cselekvési tervvé összeálló információk mentén.
Lehet-e azonban egy fiatal, egy gyerek a saját sorsának szakértője? Hisz még… A könyv szerzői inkább a 'hisz már‘ alapján alakítják munkájukat: mindig is teljesnek véve a gyermek, a fiatal világát, önrendelkezési terét. 
Egyszer egy pályaválasztási tanácsadó kolléga, aki találkozott a megoldásközpontú megközelítéssel és elkezdett vele kísérletezni, azon kapta magát, hogy nagyon egyszerűen tudja érvényesíteni a fiatal szakértőségét. Csak annyit kell tennie, hogy kivárja, míg választ kap, és következetesen arra épít, amit hallott. Kezdetben kényelmetlennek tűnt neki, hogy az emberi interakcióban megszokott néhány másodpercesnél hosszabb szünetek keletkeztek a beszélgetésben, de azzal a bizalommal, hogy a másik minden tőle telhetőt megtesz és képes is választ generálni a feltett kérdésre, nyugalommal tudott várakozni, még az első ‘nem tudom’ típusú válasz után is. Steve de Shazerrel szólva a ‘nem tudom’ egyből úgy érthető, hogy ‘hagyj még egy kis időt, így még sosem gondoltam ezt végig’. 

A coaching az elmúlt 15-20 évben Magyarországon a humánerőforrás-fejlesztés területéről kiindulva vált ismertté. E terület komplex szakmaiságáról híres – mégegy jó ok, rákérdezni: hogy lehet coachingot csinálni gyerekekkel? Meg vállrándító serdülőkkel? A brief coaching kifejezetten arra hagyatkozik, amit az ügyfél mond. A coach a folyamat során az ügyfél nyelvét használja, hogy a felbukkanó megoldások minél természetesebben jöjjenek létre használóik életében. Ezen a ‘nyelven’ születnek meg azok a leírások, melyek sok-sok részletben mutatják az ügyfél vágyait, mikor megvalósultak már, a hétköznapokban. Utána szinte nem is megvalósítani kell őket, hanem csak újrajátszani.


Magyarországra a legjobbkor érkezik ez a könyv. Miután 2012-ben egy coachingkutatás szerint az ország második legismertebb coachingmodellje lett a brief coaching, terjedése mára elért itthon is olyan alkalmazási területeket, mint pl. szervezeti változási folyamatok, szülők interakciója gyermekeikkel, közösségek önszerveződése (www.sfegyesulet.org), vezetés... Az idei, 2015-ös év sok "mozgolódást" hozott az iskolai alkalmazási lehetőségekre vonatkozóan: nem csak a szerzők által is tárgyalt woww-modell került az érdeklődés reflektorfényébe (www.iskolak.megoldasfokuszmindenkinek.hu), de továbbképzési programokról is tudomásunk van, melyek az erősségekre építő, az ügyfélnek a vágyott jövőről alakuló képét az apróbetűkig figyelembe vevő megoldásfókuszú megközelítést  segít iskolai környezetben alkalmazhatóvá tenni. Várható tehát, hogy ez a könyv nem csak 'coaching‘-szettingben kerül majd alkalmazásra, hanem, szerzőinek kimondott szándéka szerint is, minden olyan beszélgetésben, ahol gyermekek vagy fiatalok a partnereink. És kiváncsian figyelhetjük, mely területeken fog felbukkanni, milyen szakemberek szájából egy-egy megoldásépítő kérdés…

A kötet gyönyörűen demonstrálja a 'minden eset különböző' megoldásközpontú munkahipotézist. Az esetleírások nem pusztán illusztrálnak, hanem megfoghatóvá teszik a szerzők és csapatuk koncepcionális döntéseit, ahogyan bizonyos kérdezést előnyben részesítenek más, lehetséges kérdezéssel vagy megmondással szemben. A könyvben megszólaló fiatalok, gyerekek olyannyira személyesen vannak jelen, hogy az olvasónak leginkább az egyes arcok maradnak emlékezetében. Így jártunk mi is, mikor a kiadás előkészítése során beszélgettünk: „Hű, az, amikor csak két percben a suli folyosóján az óráról kiküldött sráccal beszélgetnek, hogy mit fog rajt észrevenni a tanár, amiből tudni fogja, hogy visszaengedheti“ (Göntér Mónika, a kötet szakmai lektora). „Nekem meg, amikor Chris Iveson, mikor egy gyerekkel nem jut előre, kölcsönkér‘ gyerekeket az óráról és 'elpróbálja‘ a megoldást, amiből szinte egy játék lesz“ (e sorok szerzője).
A Z-Press Kiadó a brief megközelítés nagyöregjeinek (BRIEF, London) legfrissebb munkáját teszi elérhetővé a magyar olvasó számára, értékelni fogjuk nagy tapasztalatuk mellett a számos szakirodalmi hivatkozást is.

 

Hankovszky Katalin
Solutionsurfers Magyarország

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Oldalsáv