Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Teamcoaching rendszerszemlélettel


Transzformációt eredményező kollektív vezetői képességek fejlesztése
– Könyvajánló –Megjelent végre magyar nyelven is (az eredeti kiadás után csupán 10 hónappal) Peter Hawkins kiváló, a csapatcoaching témájában a legaktuálisabbnak tartott, új szemléletmódot és eszközöket felvonultató műve: Teamcoaching rendszerszemlélettel. A magyar fordítás az eredeti mű negyedik kiadása alapján készült: Leadership Team Coaching - Developing collective transformational leadership. A könyv szerzője – Peter Hawkins – hiteles és elismert szakember ezen a szakterületen, a Henley Business School UK egyetemi tanára, alapítója és elnöke a Renewal Associates cégnek. A rendszerszemléletű csapatcoaching, a vezetés és vezetésfejlesztés, a rendszerszemléletű coaching és a coaching szupervízió globális szinten vezető gondolkodója.

A szerző a transzformációt eredményező kollektív vezetői képességek fejlesztését állítja a fókuszba. Véleménye szerint a szervezetek akkor a legeredményesebbek, ha a sikerért felelős csapatok összehangoltan, dinamikus kapcsolatban dolgoznak a szervezet többi részével. A szervezet vezetői számára a csapatcoaching vagy a vezetői csapatok fejlesztése, a coaching gyakorlatának és technikáinak ismerete kiemelten fontos a legjobb eredmény létrehozásához. Peter Hawkins ezen könyve ehhez kínál egy minden részletre kiterjedő térképet, elmagyarázza a bármilyen típusú szervezet esetében alkalmazható, a nemzetközi és virtuális csapatok, a közvetlen döntéshozók és a cégek elnökségi testületének, a projekt- és ügyfelekért felelős csapatainak fejlesztéséhez szükséges kulcsfontosságú, praktikus eszközöket és technikákat.

A könyv negyedik, teljes egészében átdolgozott kiadása új anyaggal bővült az agilis csapatmunka és a mesterséges intelligencia területén, valamint megtanítja a csapatok vezetőit a saját csapataikat coacholni. Esettanulmányokat közöl és bepillantást enged sok sikeres szervezet gyakorlatába, tanácsot ad a legjobb csapatcoach kiválasztásához, segít a csapatközpontú kultúra létrehozásában és a gyakori hibák elkerülésében. 

Nem csak teamcoachok és coachok forgatják majd előszeretettel a könyvet – a benne lévő tudásból a szervezetfejlesztés és -tervezés, illetve a szervezeti tanulás szakemberei, a HR-igazgatók, valamint a vezetőfejlesztéssel foglalkozók is profitálni fognak, csakúgy, mint a csapatok vezetői (legyen az akár felsővezetői vagy középvezetők csapata, akár projekt- vagy innovációs csapat), vagy azon felsővezetők, akik saját csapataikat coacholják.

Hét nagy egységre tagolódik a mű, melyekben a csapatcoaching területének különböző részei bontakoznak ki.  A szerző végre világossá teszi a teamcoaching körüli terminológiát, így megtudhatjuk, mit nevezünk pontosan csapatcoachingnak, és a következő területek is pontos definíciót kapnak, tisztázva az esetleges kavarodásokat: csoportcoaching, csapatfejlesztés, csapatépítés, folyamat-tanácsadás, a csapat közös munkájának facilitálása, csapatcoaching, vezetői csapatok coachingja, vezetői csapatok transzformációt eredményező coachingja, rendszerszemléletű csapatcoaching

A könyv vezérfonalát Peter Hawkins „öt diszciplína” modellje adja. Elindulunk a csapatok változó kihívásainak részletes leírásától és kifejtésétől, majd megtudhatjuk mi a különbség az eredményes csapatok, a kiváló teljesítményt nyújtó csapatok és a kiváló értéket teremtő, transzformációt megvalósító csapatok között. A szerző részletesen bemutatja a coachingkapcsolat folyamatának modelljét, a csapatcoach szerepét, és a rendszerszemléletű csapatcoachingot; megismerhetjük hogyan is néz ki a különböző típusú (projekt-, innovációs és ügyfélkapcsolati) csapatok coachingja; valamint bepillantást nyerünk a virtuális csapatok coachingjába és az online térben végzett coachingba. A rendszerszemléletű csapatcoaching következő szakaszában arra is választ kapunk, hogy mi van a kiváló teljesítményű csapaton túl; hogyan hozzunk létre csapatokra épülő kultúrát; milyen a csapatok kapcsolatának, a csapatok változó hálózatának, valamint a partnerségek, startupok és kisvállalkozások hálózatainak coachingja. 

Teamcoaching rendszerszemlélettel

A szerző részletesen kitér a rendszerszemléletű csapatcoaching ökológiai dimenzióira is, továbbá a megosztott vezetés létrehozására, a csapat tagjainak kiválasztására, fejlesztésére és coachingjára. Ahogy azt is megtudhatjuk, mikor ajánlott külső coachot alkalmazni, és mikor érdemes a coachingot a csapat tagjai közül választott coachcsal végezni. Arra szintén választ találunk, hogyan érdemes megtalálni, kiválasztani és dolgozni egy csapatcoachcsal. Felfedezhetjük a csapatcoachcsá válás fejlődési folyamatát, a csapatcoaching szupervíziójának különböző kontextusait, valamint megismerhetjük a csapatcoaching szupervíziójának hatlépéses modelljét is. A könyv utolsó részében a szerző többféle megközelítést, módszert, eszközt és technikát mutat be. Találhatunk itt pl. a pszichológiai biztonságra vonatkozó kérdőívet, a kiváló értéket teremtő csapatok működését felmérő kérdőívet, a leíró elemzés folyamatának összefoglalását stb. 

A könyv végén a csapatcoachokban felmerülő alapvető dilemmákat és kérdéseket tisztázza a szerző, javaslatokat tesz a jövőbeni lépésekre, továbbá a rendszerszemléletű csapatcoachingról tett „egymondatos” állításai, illetve a szó- és kifejezésjegyzék összefoglalják a legfontosabbakat.

Zárszóként álljon itt a szerző egyik gondolata: „Ezt a könyvet azoknak írtam, akiket felvillanyoz a csapatok vezetésében és coachingjában rejlő kihívás, és ezért azon dolgoznak, hogy ezek a csapatok képesek legyenek eredményes, kollektív vezetésre. Soha nem volt ez a feladat sürgetőbb vagy ennyire megterhelő. (...) Az emberiség olyan komplex és egymástól kölcsönösen függő, ugyanakkor állandóan, gyorsan és kiszámíthatatlanul változó világot teremtett, hogy a vezetés mint tevékenység nem végezhető a többi embertől elkülönülten, hanem egy sokkal inkább eredményes, kollektív tevékenységet, valamint értékteremtő vezetői csapatokat igényel.”

Forrásanyag → Teamcoaching rendszerszemlélettel   ©Z-Press Kiadó  ©Peter Hawkins