Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Embodiment a coaching és tréning vonatkozásában

Betekintés a testesült facilitálásba

Mark Walsh (az embodiment világszerte elismert vezető szakértője és gyakorlója) szerint: „A testünk ismeri a múltunkat, létrehozza a jövőnket, és rajta keresztül kapcsolódunk a jelenhez.” Már magában ez a mondat is megragadja annak lényegét, hogy miért is olyan fontos egy coach, tréner vagy fejlesztő szakember számára a test bevonása az aktív gyakorlati munkába.

Modern világunk technológiai fejlettsége, fogyasztói társadalmunk eltávolít minket a testünktől. Azzal, hogy eltávolodunk a testünktől, egyúttal eltávolodunk egymástól érzelmileg, annak ellenére, hogy a technológia segítségével mindennél jobban össze vagyunk kapcsolva; az a testünkben is megjelenő kapcsolati kötődés, amely elengedhetetlen az ember kiteljesedéséhez, a testtel is kifejezett empátia nélkül darabokra hullik.

Mivel a test a legközvetlenebb eszköz arra, hogy egy emberre hatást gyakoroljunk (például próbálja magát hasba vágni spirituálisan), ezzel lehet a leggyorsabban eredményt elérni egy kliens esetében is. Azt azonban senki nem tanította meg az embereknek, hogy hogyan használják a testüket. A testtel is képviselt személyes jelenlét gyakorlással fejleszthető és tanulható. A saját testesülésünk hatalmas hatást gyakorol másokra, miközben láthatatlan számunkra, és mert meghatározza azt, hogy mi magunk mit látunk és teszünk. Fejlesztő szakemberként ismernünk kell az erősségeinket, a gyengeségeinket és a vakfoltjainkat; továbbá fejleszteni a rugalmasságunkat is. Ebben segít az embodiment.

A testtel dolgozni még mindig tabunak számít, pedig Mark Walsh sokéves tapasztalata szerint a testtel történő munka az esetek többségében nagyon biztonságos (különösen igaz ez akkor, ha a szakember követi a megfelelő szakmai elveket, pl. amelyeket a szerző, A test szerepe a coaching és tréning során c. könyvében ismertetett).

Embodiment a coaching és tréning vonatkozásában

A testesülés mellett szól az az érv is, hogy VUCA-álló. Az egyre inkább sokak nézete szerinti változékony (volatile), kiszámíthatatlan (uncertain), összetett (complex) és bizonytalan (ambiguous) világban fontos az, hogy fejlesszük a magunk és klienseink rugalmasságát. Amikor a környezethez történő adaptáció elkerülhetetlen a megküzdőképességhez, akkor az embodiment törhetetlenné tesz.

Az érzelmi intelligencia és a tudatos jelenlét (mindfulness) forradalma után elérkezett a testi intelligenciának és a „bodyfulness”-nek (tudatos testi jelenlétnek) az ideje.

7 ok arra, hogy miért elengedhetetlen a test szerepe egy coachingfolyamatban:

  1. A test leleplezi az árulásokat: a test állapota és az általános kiállás mindig áttevődik másokra. A testesült létezésünk a kliensekre gyakorolt legdrámaibb befolyás, a kimondott szavaktól függetlenül.
  2. A test egy szuper Google: noha a logikus technikák és eszközök hasznosak, a legjobb munkát végzők csak a test mély bölcsességén és intuícióján keresztül hozzáférhetők.
  3. A test az egyetlen jogilag szabadon használható kábítószer: az olyan egyszerű technikák, mint a központosítás, gyorsan használhatók önszabályozásra, ha a facilitálás kihívások elé állítja.
  4. A test egy speciális röntgenkészülék: a kliens teste az ő történetét és kiállását harsogja. Azzal, hogy a testesülésről tanul, pontosabban képes értékelni a kliensét és adaptálódni hozzá.
  5. A test a coachot is és a kliensét is transzformációt létrehozókká formálja: ha a testesülés területén nagyobb az eszközrendszere és aztán azokat a kliensének meg is tanítja, azzal mindkettőjük számára új lehetőségek nyílnak.
  6. A test egy „pszichokém” a coach számára: ha ráhangolódik a testére, akkor tudatában lesz annak, hogyan tükröz a teste másokat. Az információ, amelyet így a klienséről vagy egy csoportról szerez, létfontosságú.
  7. A teste teszi emberré! Amikor ráhangolódik saját magára, akkor hitelessé, etikussá válik és kapcsolatba kerül mindazzal, amivel tényleg törődik. Ha ezt nem visszük be teljesen a munkánkba, akkor miről beszélünk? Testesülve lenni azt jelenti, hogy embernek lenni.

És jöjjön zárásként egy újabb, rövid érv arra, hogy miért is hasznos egy fejlesztő szakembernek, ha az eszköztárában az embodiment is szerepel: a testesülést bármilyen típusú tréninggel együtt lehet használni, mivel az embereknek mindig van teste!

Forrás → A test szerepe a coaching és tréning során    ©Z-Press Kiadó  |  ©Mark Walsh