Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ  Rendben

Probléma és provokáció a coachingban és tanácsadásban

2015. 09. 18. 00:00:00
 Probléma és provokáció a coachingban és tanácsadásban

A megszokottól eltérő tanácsadási módszerével robbant be a köztudatba a német nyelvterületen óriási elismerésnek örvendő pszichológusnő, Dr. E. Noni Höfner. Az utóbbi években olyan terápiás módszerek bukkantak fel, melyek kimutathatóan gyorsan és tartósan hatnak, de a szakmában felbolydulást keltenek, mert hatásukat a jelenlegi modellekkel nehéz megmagyarázni. Ide tartozik a provokatív terápia és az ebből kifejlesztett provokatív stílus is.

Alapvető coach magatartásnak vesszük az empátia gyakorlását – ezt a magatartást alakítja át E. Noni Höfner. Az új nézőpont elméletét, tapasztalatait Provokatív tanácsadói stílus című könyvében közzé is teszi. Saját bevallása szerint Frank Farrelly amerikai kollégája provokatív módszerét fejleszti tovább, aki revelatív hatással volt rá. Erről Nick Kemp-nek adott interjújában mesél. „Húsz év tapasztalatával álltam ott, és teljesen sokkolt, amit Frank csinált.”

Szemléletes példájában egyszerűen tisztázza a provokatív módszer lényegét:

A provokatív stílusról szóló egyik korábbi könyvemben ezt a központi eszközt úgy neveztem, hogy „a szamarat a farkánál fogva húzzuk”. A hírhedten makacs szamarat általában a kötőféknél fogva próbáljuk előremozdítani. Egy „normális” tanácsadáson az ügyfelet is a kötőfékkel húzzuk előre. Az ilyesmit „jótanácsnak” vagy „motivációnak” hívjuk. A provokatív tanácsadó ezzel szemben megerősíti a szamár által meghatározott irányt azzal, hogy az állatot a farkánál fogva hátrafelé húzza. A makacs szamár, amelyiknek meghúzzák a farkát, azonnal előremozdul, a kívánt irányba.

E módszer eszköztára meglehetősen változatos. Előszeretettel alkalmazza a kifigurázást, a problémák eltúlzását, sokszor olyan mértékben, hogy azon már őszintén lehet nevetni. A lényeg, hogy az ügyfelet hirtelen, és meglepő módon mozdítsa ki komfortzónájából.

A könyv fontos részét képezik az esetleírások, amiket szinte teljes egészében, és nem csak rövid idézetek formájában adok közre. A példák túlnyomórészt a szakemberek továbbképzési szemináriumairól származnak. Az esetleírások olyanok, mint a kirakós játék, ahol az egyes darabkák a provokatív módszer különböző aspektusaira világítanak rá. Ezért nem megy a megértés rovására, a keresztbe-kasul olvasás, feltéve hogy elsősorban a gyakorlati példák megismerését tűzzük ki célul. Látni fogjuk, hogy a rögzített beszélgetésekben sok a nevetés, habár a „kliens nevet” megjegyzés nem tudja megfelelően visszaadni a tényleges történéseket; hisz az egyik ügyfél egész idő alatt visszafogottan somolyog a bajsza alatt, míg a másik könnyek közt nevet, és majd’ leesik a székről.

A könyv olvasmányos és szórakoztató módon ismerteti a provokatív stílus alapvetését, előfeltételeit és használatát. A számos kommentált esetpélda mozgalmas betekintést nyújt ebbe a szokatlan kommunikációs formába, amely gyors és folyamatos változásokhoz vezet. 

 

Nézze meg a könyvet! >> Provokatív tanácsadói stílus

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Oldalsáv