Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ  Rendben

Történetek, analógiák és mítoszok

2015. 11. 12. 10:53:20
Történetek, analógiák és mítoszok

MOBBING - a munkahelyi pszichoterror című szakkönyvünk azoknak a segítőknek szól, akik a mobbing áldozatoknak szeretnének megoldást nyújtani. Ajánljuk pszichológusoknak, pszichoterapeutáknak, tanácsadóknak, szociális munkásoknak és szociálpedagógusoknak, trénereknek, coachoknak - akik munkájuk során szeretnék felismerni a mobbing áldozatokat és számukra segítő megoldást nyújtani. A kiragadott részlettel szeretnénk megcsillantani a könyv értékes szakmai mivoltát.

 

Történetek, analógiák és mítoszok - részlet a MOBBING - a munkahelyi pszichoterror c. könyvből

Másfajta hozzáférést kínálnak az aktuális konfliktus- és élethelyzetekhez a történetek, analógiák, mítoszok, metaforák, tanmesék, példázatok, állatmesék stb. (lásd Kaimer, 2007). A terápiás kontextusban az ilyen hozzáférés abban segít a betegnek, hogy jobban megértse a bonyolult vagy érzelmi kapcsolatokat. Az élet egyéb területeiről, például családból, szabadidőről stb. vett analógiák megmutathatják a páciensnek a mobbingesemény lényegét. Ezek a belső mozgatókhoz hasonló általános hozzáállást vagy meggyőződést jelenítenek meg, amelyet a beteg könnyen elfogadhat. A mítoszok világából sok betegnek azonnal beugorhat a „sziszifuszi munka” fogalma, ez számukra a zaklatással teli érintkezést jellemzi, amelynek a legjobb erőfeszítéseik ellenére szinte soha nem szakad vége. Ebben a mítoszban a hangsúlyt többek között a saját erőfeszítésekre és az átélt érzésekre helyezhetjük. Más kultúrkörök történetei és bölcsességei erre vonatkozóan a tapasztalatok gazdag tárházát jelenthetik. (Peseschkian, 1994, 2003).

Hasznos analógiák a mobbing jobb megértéséhez

  • „Nekem a munka a családom.”
  • „A munkával élek házasságban.”
  •  „A zaklatás miatt elveszítem a hivatásomat.”
  • „A fenyegető munkahelyvesztés olyan, mintha a partneremtől válnék.”
  • „A munka számomra az elégedettség egyetlen forrása.”

Hasznos mítoszok a mobbing jobb megértéséhez

  • Sziszüphosz a „sziszifuszi munkával”, az örökké visszatérő erőfeszítésekkel
  • Akhilleusz (Achilles) és Siegfried a sebezhető pontjaikkal
  • Don Quijote avagy a szélmalomharc
  • Sárkányok, démonok, boszorkányok stb.
  • A népszerű kultikus figurákkal való azonosítás, mint a Simpson család és hasonlók, jobb megértést eredményezhetnek.

Javaslat a terápiához

A mobbingcsoportban az odaillő történetekkel vagy mítoszokkal végzett munka arra  ösztönözheti a beteget, hogy inkább ezen a közvetett módon kommentálja vagy magyarázzaa történetét.

 

Reméljük, érdekesnek és gondolatébresztőnek találta a részletet!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Oldalsáv