Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Betekintés ▶ Mi a pályatanácsadás?


Martina Nohl: Karrier-tanácsadás 4.0 c. könyve alapján


Ha valaki megkérdezné tőlünk, hogy pályatanácsadóként mi is pontosan a munkánk – a kérdés okának és hátterének függvényében – azt válaszolhatnánk::

▶ A pályatanácsadás pályaorientációs tanácsadás felnőttek számára.

▶ A pályatanácsadás során pályamódosításról van szó, ha az aktuális munkának vége vagy már nem tartjuk megfelelőnek.

▶ A pályatanácsadáson kibontakoztatja az önben rejlő lehetőségeket, hogy szakmai szempontból célirányosabban tudjon fellépni.

▶ A pályatanácsadás útmutatást és támogatást nyújt önnek a foglalkozásával kapcsolatos változási folyamatok során.

▶ Ha második vagy harmadik személyes karrierútját szeretné kialakítani, megteheti ezt következetes és szakszerű segítségnyújtás mellett egy pályatanácsadás keretei közt.

▶ A pályatanácsadáson tisztázza önmaga számára, mit tud, mi érdekli önt és mi fontos önnek. Mindezek alapján pályatanácsadója támogatásával átgondolt, jövőre vonatkozó karriertervet készít az elkövetkező évekre.

▶ A pályatanácsadás során képessé válik rá, hogy könnyebben és gyorsabban túljusson a karrierátmenet és a változás folyamatán, és önmaga számára megfelelően alakíthassa azt.

▶ A pályatanácsadáson kidolgozza a jövőre vonatkozó karriertervét, legyen szó első munkába állásról, pályamódosításról vagy kilépésről a munka világából.

A karrierépítés élethosszig tartó folyamat, melynek során növekvő mértékben kibontakoztatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket, újból és újból szembenézünk a szakmai életút fő témáival, melyek például az aktuális szakmai elégedettség és a kitűzött célállapot összevetése, szerepeink és pozícióink, a különböző munkajellemzők – önállóság, alkalmazotti lét, pihenőidő, társadalmi munka, továbbképzések stb. – közti személyes egyensúly. 

Ugyanakkor a személyes életpálya mindig a helyzeti tényezők – indítékok, szükségletek, érdeklődés, pályaorientáció, hozzáállás és értékek – összjátéka során alakul. Persze szerepet játszanak benne szituációfüggő tényezők is, mint a munkaerőpiaci helyzet, az életszakasz, környezet, családi körülmények vagy anyagi háttér. A tényezők együttesen határozzák meg a szabadság aktuálisan lehetséges fokát.

A pályatanácsadás védett keretet nyújt, melyben az emberek szakszerű támogatás mellett dolgozhatnak karrierjük építésén.

©Martina Nohl    ©Z-Press Kiadó