Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Coachinghelyszínek ► Az új terep csodákra képes!

Részlet Martin Wehrle: 50 kreatív coaching ötlet c. könyvéből

Egy iroda, egy asztal, két szék: tulajdonképpen miért ilyen hétköznapi helyen kerül sor a legtöbb coachingra? Nem könnyebb szokatlan gondolatokat ébreszteni a szokatlan környezetben? Ha az ember kocog, nem jönnek a gondolatai is mozgásba? Az elképzelései nem szárnyalnak magasabban, amikor a repülőtéren áll? Mikor az erdőben sétál, nem botlik könnyebben a saját gyökereibe és értékeibe is?

Aki kimegy a világba, hogy ott coacholjon, olyan élményeket szerezhet a klienseinek, amelyek a (megoldásorientált) gondolkodásban mély nyomokat hagynak. 

A szokatlan coachinghelyszínek vonzzák a szokatlan gondolatokat. Erre mutatunk néhány ötletet, inspirációt:

Fejlődjünk sportosan → Kocogás közben. Hogyan kocogjunk a klienssel a céljába, és hogyan érjük el, hogy a futás ne a szuszt, hanem a megoldásokat szorítsa ki belőlünk? Kocogás közben a gondolatok és a test egyaránt mozog. Minél hosszabb ideig futunk, annál intenzívebb a flow-élmény. Szeret futni? Az ügyfele is? Akkor találkozzanak egy coachingfutáson – amely elképesztően gyorsan vezet el a célhoz. A klienssel közös futás három előnyt kínál: először is, mindketten tesznek valamit az egészségükért; másodszor, a közös érdeklődés kapcsolatot teremt az ügyféllel; harmadszor, a testmozgás a szellemet is megmozdítja.

Ezt látni kell → A városnézés. Hogyan segíthet az ügyfelének, hogy ne csak a városa, hanem saját élete nagyobb látnivalóit is felfedezze? Aki városnézésen vesz részt, az nyitott szemmel jár. Milyen volna, ha a coaching összekapcsolódna egy városnézéssel? Az új benyomások új gondolatokhoz vezetnek – amennyiben elég kapcsolódást talál a problémához. A városnézés és a coaching kombinációja dúskál a lehetőségekben, mert az új környezet az ügyfélben új ötleteket ébreszt, amelyeket az ön kérdései inspirálnak.

Természetesen sikeres → Az erdei séta. Miért van az, hogy a megoldások, amelyeket nem találni a városi irodákban, az erdőben az út mentén gombamódra nőnek? A zárt termek zárt gondolkodáshoz vezethetnek. Az erdei program kontrasztot kínál: ez a fantázia helye. Ha a kliens belép az erdőbe, maga mögött hagyja az irodai világot. A természetnek jótékony hatása van az ügyfelére. Az észlelés másik helyszínre kerül, az elme megnyugszik, és az agy alfa-állapotba kapcsol – mindez az erdei sétát kiváló coachingalkalommá teszi.

De tejszínnel kérem → A kávézóban. Hogyan sikerül elérni kávé és sütemény mellett, hogy az ügyfele minden cél tetején megtalálja a habot? A kávézók hangulatosak. Az ember eltársaloghat ott istenről, világról, és az ügyfél gondjáról. Ha a kávé illata körülcirógatja az orrot, a nyugtató zene emeli a hangulatot, és a sütemény elomlik a szájban, akkor a jó ötletek, mintegy mellesleg, beköszönnek. A nyilvános hely képes megnyitni az embereket. Fesztelenül és természetesen mesélnek a problémákról...

További kreatív coachingötletek, alternatív coachinghelyszínek, tippek, gyakorlatok ► az 50 kreatív coaching ötlet c. könyvben.

©Martin Wehrle  ©Z-Press Kiadó