Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Kreatív hozzáférés az erőforrásokhoz

Az erőforrások a testi és lelki alapszükségletek kielégítésére szolgálnak. A testi és lelki egészség megóvását és javítását célozzák meg.

Az erőforrások aktiválása azt jelenti, hogy óvjuk és fejlesztjük egészségünket és jóllétünket. Akár a teljes életünket vizsgálva, akár különösen nagy kihívásokat jelentő helyzetekről lévén szó, a testi és lelki egészség biztosítja az emberek rugalmasságát és teljesítőképességét. Stressz és nagy megterhelések idején különösen fontos ügyelnünk arra, hogy elegendő erőforrásunkat aktiváljuk, és így megerősödve nézhessünk szembe a mindenkori kihívásokkal.

Az erőforrás-orientált coaching célja abban áll, hogy érzékenyítsük a klienseket erőforrásaikkal kapcsolatban és elindítsuk az erőforrás-aktiválás folyamatát. Hogyan segíthetnek ebben a képkártyák? A képkártya a reflexió tudatos folyamatán túl vizuális motívumokhoz való kreatív hozzáférést is lehetővé tesz, mellyel gyors és hatásos módszert kínál arra, hogy klienseink testi és lelki erőforrásait azonosítsuk az egyéni vagy csoportos coaching során. 

A képkártyákkal végzett gyakorlatoknak az a célja, hogy azonosítani és aktiválni tudjuk az erőforrásokat, és megkönnyítsük a stresszel járó helyzetek kezelését. Az így beindított kreatív folyamatok könnyebbé teszik az egyéni erőforrások aktiválását, és nem várt aspektusokat is előhozhatnak.

A képkártyákat a gyakorlatok során tudatosan is kiválaszthatjuk, de lefordítva, véletlenszerűen is húzhatjuk. Ha véletlenszerűen húzzuk az további kreatív folyamatokat indíthat be, amelyek új és szokatlan erőforrás-aspektusokat hozhatnak a felszínre.

Az erőforrások feltárására irányuló képkártyákkal végzett gyakorlatok során a kreatív és asszociatív gondolkodási folyamatokat beindulnak, pl. a lenti példában is megfigyelhető, milyen sok szempontból lehet egy képkártyát értelmezni annak érdekében, hogy azokból a kliensek számára értelmezhető erőforrásokat vezessünk le:

Képkártya ► Strand 
Asszociációk erőforrásokra ► nyitottság; tágas tér; mozgás/változás; nyugalom; vakáció; pihenés; időtöltés a családdal; sodródás; hagyni, hogy a gondolatok a hullámokkal sodródjanak; melegség.

Képkártya ► Fa 
Asszociációk erőforrásokra ► erő; stabilitás; rugalmasság; ismerni a gyökereinket; növekedés; változás az évszakokkal; élénkség, élet; támasz; oltalom; a fára mászás kaland.

Képkártya ► Autó 
Asszociációk erőforrásokra ► sebesség; kirándulás; szabadság; jelenlét; a gondolkodás mozgékonysága; függetlenség; oltalom.


Források →

Deppe-Schmitz & Deubner-Böhme: 100 kártya az erőforrás-aktiváló coachinghoz; Erőforrások aktiválása a coachingban  ©Z-Press Kiadó