Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Dióhéjban a motiváció feltérképezéséről és a Motivációs Térképről


Minden egyes emberben kilenc motivátor van. Mindenkiben megvan mind a kilenc. A különbség az, hogy mindenkinek más sorrendben és más szinten vannak ezek a motivátorai, éppen ezért a személyes profil végleges volta több millió lehetőségből rajzolódik ki. A legtöbb embernél igaz, hogy nem csupán a legerősebb motivátora befolyásolja közvetlenül, hanem az első három.

A motiváció valójában energia; ez biztosítja az üzemanyagot ahhoz, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket szeretnénk. Motiváció nélkül nem valószínű, hogy elindulunk utunkon (a céljaink felé), és még kevésbé valószínűbb, hogy megfelelően és hatékonyan használjuk ki tudásunkat és készségeinket. Röviden szólva a motiváció ama jármű üzemanyaga, amit teljesítménynek hívunk. Tehát, ha tudjuk mi motivál minket, és hogyan jutalmazzuk – vagy töltsük fel – motivátorainkat, képesek leszünk megemelni energiaszintünket és produktivitásunkat, javítani teljesítményünket, és általában véve is sokkal elégedettebben élni.

A kilenc motivátor nem véletlenszerűen kitalált, hanem egy holisztikus egységet formáz. Három hármas csoportból tevődik össze. Ezek a csoportok is rendelkeznek motivációs jellemzőkkel, csakúgy, mint maguk a motivátorok. Néhány motivátor erősíti egymást, és vannak olyanok is, melyek feszültséget, konfliktust generálhatnak együtt, akár az egyénen belül (belső konfliktus), akár a csapat, vagy a szervezet szintjén. A feszültség nem feltétlenül negatív; vezethet például halogatáshoz, ilyenkor tovább tart meghozni egy döntést, ám épp attól, hogy tovább tart, lehet, hogy jobb döntés születik. A Motivációs Térkép használatakor abszolút alapszabály: nincs jó és rossz profil, minden profil jelentése helyzetfüggő.


A Motivációs Térkép alapszabályai 9 pontban összefoglalva:

  1. Minden Térkép profil jó profil. Nincs jó és rossz profil. Mivel a motivátorok érzésalapúak, ezért nem létezik köztük helytelen.
  2. A Térképek elemzésénél a kontextus kulcsfontosságú. Nem létezik egyetlen egyetemes jelentés, semmit sem szakíthatunk ki abból a kontextusból, amelyben az ember éppen működik.
  3. A Motivációs Térkép leírhatóvá, mérhetővé és monitorozhatóvá teszi a motivációt. Lehetővé teszi, hogy a láthatatlan érzelmi hajtóerőink láthatóvá és mérhetővé váljanak.
  4. A motivátorok idővel változnak. Ez azért történik így, mert idővel a hiedelmeink is változnak, és mivel ezek a hiedelmek befolyásolják az érzéseinket, azt is befolyásolják, hogy mi motivál minket.
  5. A Motivációs Térkép nem egy pszichometrikus eszköz. A Térkép valójában egy „energia-pillanatkép”, hiszen a motiváció nem más, mint energia.
  6. A Motivációs Térkép nem sztereotipizál. Mindez abból is adódik, hogy a motiváció idővel változik, tehát bármit is mutat a profil a jelenben, nincs rá garancia, hogy a jövőben is ugyanez marad a sorrend.
  7. Kilenc motivátor létezik, és ez a kilenc motivátor három csoportra oszlik. Ez a három csoport jelképezi az emberi percepció három alapvető módját: érzés, gondolkodás, tudás. Mindhárom érzékelési mód eltérő és magával ragadó tulajdonságokkal rendelkezik.
  8. A motiváció és a teljesítmény erősen összefügg. Bár lehetséges jól teljesíteni akkor is, ha demotiváltak vagyunk, ennek közép- és hosszú távon megfizetjük az árát, hiszen stresszben élve egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Az erősen motivált munkaerő megteremtésével a betegségek és a betegen dolgozók száma, illetve a betegszabadságok száma is jelentősen csökken.
  9. A motiváció a legfőbb elemek egyike. Ne felejtsük el, hogy – miután a motiváció az egyik legfőbb elem – ez a kulcsa a legtöbb szervezetben történő (és szervezeten kívüli) aktivitásnak. Nagy hatással van a vezetésre, a csapatokra, a teljesítményre, a produktivitásra, az értékesítésre, az értékelésre és jutalmazásra, a toborzásra, a karrierépítésre és az elköteleződésre (melynek a 70 százaléka motiváció).

Forrás → James Sale | Bevis Moynan: A motiváció feltérképezése a coachingban  ©Z-Press Kiadó