Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ 

Rugalmas szemléletmód a gyakorlatban | Könyvajánló

Rugalmas szemléletmód a gyakorlatban – Mindset Matters
Coachingstratégiák a reziliencia és a mentális agilitás fejlesztéséhez

 

Mindannyiunk vágya, hogy sikeresek legyünk az életben. Egy olyan korban élünk, ahol a munka és karrier világa gyors léptékben, pörgősen és folyton fejlődve változik, és ez bizonytalanságot hoz. Ez a könyv egy gyakorlati útmutató, amely azért született, hogy segítsen nekünk eligazodni ebben a sebesen változó új világában. 
 

Miről szól a könyv?

Gemma Leigh Roberts könyve lényegében egy személyes coaching útmutató a sikerre vezető szellemi beállítottság kialakításához. A szerző "mentális izmaink" erősítésére kínál 30 coachingstratégiát, esettanulmányokkal, kutatási eredményekkel és valóélet-beli példákkal támogatva, mindezt annak érdekében, hogy bemutassa, hogyan tartsuk fitten mindsetünket a VUCA világában. Hiszen a szemléletmódunk nagyon is számít!

Milyen területeket érint a könyv?

A Mindset Matters az elméleti tudást 5 kulcsfontosságú készség mentén járja körbe: reziliencia, gondolkodásbeli rugalmasság, fejlődésorientált szemléletmód, érzelmi intelligencia és kapcsolatteremtés. Mindegyik témakörnél coachingszemléletű gyakorlatok segítik az adott készség fejlesztésének folyamatát.

 1. Reziliencia: ebben a részben tisztázzuk a reziliencia fogalmát, miért is olyan kiemelten fontos ez napjainkban. A reziliencia hasznos eszköz, amely nemcsak a pillanatnyi stressz csökkentésében, de a jövőbeli feszültségek ellensúlyozásában is segíthet. Bővebben megismerhetjük a reziliencia 6 pillérét: önbizalom, alkalmazkodókészség, pozitivitás, perspektíva, mesteri tudás, kitartás. Mind az 5 terület fejlesztésére talál az olvasó coachingszemléletű technikákat, pl. önbizalomnövelés, rugalmas gondolkodás, rátalálás a flow-ra gyakorlat stb.
 2. Gondolkodásbeli rugalmasság: ebben a részben megérthetjük gondolkodásmódunk és információfeldolgozásunk mikéntjét, hiszen ha ezt megtettük, akkor már fókuszálhatunk a finomhangolására, hogy számunkra jobb és kedvezőbb eredményeket érjünk el – legyen az akár a teljesítmény, a jóllétünk vagy a motivációnk növelése. Megtudhatjuk, hogyan táplálhatjuk a sikerorientált szemléletmódot, milyen az alkalmazkodó gondolkodási stílus, miként váltsunk nézőpontot vagy fogadjuk el a kudarcot, vagy hogyan is néz ki az agilis érzelmi reakció terve. A mentális agilitás gyakorlására itt is 5 gyakorlatot kapunk, pl. hogyan figyeljük meg vagy keretezzük át a gondolatainkat, hogyan oldjuk fel a berögzült gondolkodási mintákat, miként tápláljuk a kíváncsi szellemi beállítottságot stb.
 3. Fejlődésorientált szemléletmód: mélyére ásva ennek a területnek, feltárjuk és megértjük, hogy a fejlődésorientált szemléletmód lényege az élethosszig tartó tanulás, valamint a hit, hogy képesek vagyunk idővel bármilyen készséget és képességet kifejleszteni magunkban. A kiindulópontot a rögzült, fejlődésorientált és kevert szemléletmód összehasonlítása adja. Érintjük az élethosszig tartó tanulás, a kudarc és a pszichológiai biztonság témáját is. 5 féle coachinggyakorlat segíti a fejlesztést, pl. szemléletmód-azonosítás, folyamatos fejlődés, hiedelmekkel való munka stb.
 4. Érzelmi intelligencia: számos kutatást támasztotta már alá, hogy az EQ támogathatja a munkacsoportok közötti együttműködést és elősegítheti az innovációt. Ezért is olyan kiemelt fontosságú ez a képesség manapság a munka világában is. A magas szintű érzelmi intelligencia alacsonyabb stressz-szintet, jobb pszichológiai és fizikai egészséget eredményez. Részletesen megismerhetjük az érzelmi intelligencia négy területét: éntudatosság, önmenedzselés, társas tudatosság, kapcsolatkezelés vagy -építés. A fejezet kitér a konstruktív konfliktuskezelés és az érzelmi intelligencia kapcsolatára, valamint a stresszkezelés témájára is. A képességek fejlesztésére 5 coachingtechnika kínál lehetőséget, pl. önreflexiós sablon, légzőgyakorlat, érzékek bevonása, empatikus kommunikáció stb.
 5. Kapcsolatteremtés: ebben a részben a hangsúly a kapcsolódáson van. Kapcsolódás másokhoz, a jelentőség érzetéhez és egy igazi közösséghez. Hogyan találhatunk hiteles célt és értelmet a munkánkban? Milyen apró, de értelmet adó pillanatok vannak már most is jelen? Ezek a felfedezések segíthetnek tisztába jönnünk azzal, mi is számít nekünk igazán! Az itt lévő 5 gyakorlat a kapcsolódási készségek fejlesztésében segít, pl. készíthetünk kapcsolati térképet, értékazonosítást, értékalapú célkitűzés listát stb.

Rugalmas szemléletmód a gyakorlatban – Mindset Matters


Megvan bennünk a képesség, hogy folyamatosan fejlesszük azt, ahogyan gondolkodunk és feldolgozzuk az információkat – a szemléletmódunk rendelkezik a potenciállal, hogy agilis legyen. Kézbe vehetjük az irányítást, hogy kialakítsuk a boldoguláshoz szükséges hozzáállást még a kihívást jelentő szituációkban is. A szerző pont erre biztatja a kedves olvasót! Hogy vegye kézbe az irányítást, vágjon bele saját szemléletmódja felfedezésébe, és abba az utazásba, amely során kialakítja a sikerre vezető szellemi beállítottságot, valamint egy pozitív, kielégítő és egészséges munkahelyi életvitelt.

Kinek ajánlja a szerző?

A könyv széles skálán kínál ismereteket, sokszínű gyakorlati megoldásokkal, így bárki haszonnal forgathatja:

 • akiben megszületett a vágy arra, hogy felfedezze saját szemléletmódját és kialakítsa egyéni, sikerre vezető szellemi beállítottságát;
 • aki szeretné megtanulni, hogyan őrizheti meg a kontrollt a változások és bizonytalanságok közepette;
 • aki szeretne jól navigálni VUCA-környezetben, amikor a helyzet változékony, bizonytalan, komplex és ambivalens;
 • aki bevált és működő módszereket keres a munka folyton változó világában történő hatékony eligazodáshoz és boldoguláshoz;
 • aki szeretne kialakítani egy pozitív, kielégítő és egészséges munkahelyi életvitelt;
 • aki készen áll arra, hogy szembenézzen a bizonytalanságtól való félelemmel, a munkahelyi túlterheltséggel és kimerültség érzésével, illetve feltárja, hogyan győzheti le őket;
 • aki tudatosan irányítani szeretné szakmai jövőjét, és megteremteni a lehetőséget karrierje felvirágozásának;
 • aki szívesen kipróbálna és tesztelne különféle coachingtechnikákat és -stratégiákat, hogy feltárja, fejlessze és táplálja saját rezilienciáját, érzelmi intelligenciáját, gondolkodásbeli rugalmasságát vagy fejlődésorientált szemléletmódját.

Forrás → Rugalmas szemléletmód a gyakorlatban  ©Z-Press Kiadó  ©Gemma Leigh Roberts