Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ 
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

2020. 01. 21. 11:40:19
A csoportdinamika jelensége rendkívül fontos hatóerő, mely minden csoportot jellemez, függetlenül attól, hogyan élik meg, egyáltalán észlelik-e a csoport tagjai. Alapvető tényező, mint például az időjárás. Felfedezése a 20. század közepére tehető és többek között Kurt Lewin amerikai-német szociálpszichológus nevéhez fűződik, aki egyike a modern társadalmi-, szervezeti- és alkalmazott pszichológia úttörőinek. Európában, német nyelvterületen közel azonos időpontban indultak a csoportdinamika kutatások, így a módszer és technikák kidolgozása is.
2019. 10. 17. 10:01:17

A Kids’Skills egy speciális gyermeknevelési módszer, kvázi rövidterápiás beavatkozás, melyet többek között a megoldásközpontú és narratív pszichoterápiás iskolák ihlettek, végül 1990-es években Ben Furman és munkatársai kísérletezték több száz gyerek és családjaik, nevelőik bevonásával Helsinkiben. Magas a hatékonysága, elég gyors és könnyen elsajátítható konkrét lépésekből áll, ezért Finnországban néhány év alatt nagy karriert futott be. Azóta is sikerrel alkalmazzák gyerekek különféle érzelmi, viselkedési és magatartási zavarainak megoldására iskolai és otthoni környezetben egyaránt.

2019. 05. 20. 13:18:25

Mi az a láthatatlan, megfoghatatlan belső hajtóerő, melynek birtokában előre haladunk? Honnan jön az a kitartás, mely továbbhaladásra ösztönöz, amikor már épp feladnánk? Mi is mozgat minket tulajdonképpen? Ez a mélyre ható, láthatatlan láncszem: a motiváció.

2019. 04. 09. 13:29:52

A folyamatosan változó és átalakuló világunk nemcsak magán-, de üzleti életünkre is markáns hatást fejt ki. A keletkező új irányzatok a vezetőktől szintén új készségeket kívánnak meg. A coaching eszközök vezetői körben való alkalmazása mára már elterjedt szemlélet, mellyel a vezetők jobbá tehetik a mindennapi munkát és kedvezően befolyásolhatják pl. a munkavállalói elégedettséget is. A coaching technikák jó használhatók célkitűzések megfogalmazásában, karriertervezésben, munkatársak motivációjáról való beszélgetésben, teljesítménynövelésben, továbbá számos olyan területen, melyben a vezető fejlesztő szakemberként is fellép.

2018. 01. 12. 10:40:20

Sok tréningrésztvevőt foglalkoztat a kérdés, hogyan kell a hétköznapokban a lobbanékony, indulatos vagy agresszív konfliktuspartnerrel megfelelően bánni. Főleg, ha szakmai hétköznapjainkban gyakran fordulnak elő ilyen helyzetek, érdekeltek a résztvevők abban, hogy gyakorolják és továbbfejlesszék saját kezelési stratégiájukat a „nehéz” konfliktuspartnerekkel szemben. Ehhez nyújt segítséget a következő gyakorlat, mely során a csoportból származó konkrét esettanulmányokat dolgozzák fel. A résztvevők a kényes konfliktushelyzetek kezelésénél védett keretek között próbálhatják ki saját spontaneitásukat és rugalmasságukat, és egymástól is tanulhatnak. A gyakorlatból származó felismeréseket megállíthatják és rögzíthetik.

2018. 01. 12. 09:27:39

Kiégett állapotba (burnout) számos dolog miatt kerülhetünk. A legfontosabb viszont, hogy felismerjük, és időben tegyünk ellene, sőt, előzzük meg, ha tapasztalunk magunkon egy-két kiégésre utaló jelet. Az egyik kulcsfontosságú lépés a körülöttünk, bennünk kialakult káosz rendezésére a megfelelő időgazdálkodás. A prioritások felállítása valószínűleg senkinek nem újdonság, ám a mindennapok taposómalmában könnyen elveszíthetjük az ösztönös rangsorolás képességét, így nem árt néha kicsit felülvizsgálni, hogyan is osztjuk be az időnket valójában.  
Burnout - A kiégés megelőzése 12 lépésben című könyvünk így vezet végig a prioritásokon: 

2016. 06. 17. 12:29:39

A szerzők: Az 1949-ben született Ulrich Dehner pszichológus, tapasztalt tréner, coach. 1986-ban alapította a Konstanzer Seminare-t, mely tréningeket szervez, coaching szolgáltatást nyújt cégvezetőknek, valamint képzéseket szervez PR munkatársak, cégvezetők és coachok számára. Ulrich Dehner alapítója és elnökségi tagja a Deutscher Bundesverband Coaching-nak (Németországi Coachok Szövetségének). Renate Dehner 1953-ban született személyiségfejlesztő tréner, coach. Kezdetektől ő is aktív tagja a Konstanzer Seminare-nek, az intézet PR csapatát vezeti. Emellett az utóbbi időben már csak az írásnak szenteli ideje fennmaradó részét. Férjével együtt több pszichológiai és management témájú könyv szerzője. 1971 óta házasok, három felnőtt gyermekük van.

2016. 06. 14. 00:00:00

A provokatív terápia, coaching vagy mediáció elnevezés óhatatlanul az ügyfél földbe döngölését, sokkolását, megszégyenítését juttatja eszünkbe. Legalábbis a hazai gyakorlatból ítélve a legtöbben könnyen erre asszociálnak. Pedig a könyvből kiderül, hogy egészen másról van szó. Felszabadító nevetésről, önkorlátozó szokásaink, rögzült sémáink felismeréséről.  

2016. 01. 14. 00:00:00

Coachok, trénerek, terapeuták, pedagógusok hosszú ideje használnak képeket azért, hogy elősegítsék a változást, a tanulást vagy éppen az ügyfél önismeretét.
2015. 11. 12. 11:15:00

MOBBING - a munkahelyi pszichoterror című szakkönyvünk azoknak a segítőknek szól, akik a mobbing áldozatoknak szeretnének megoldást nyújtani. Ajánljuk pszichológusoknak, pszichoterapeutáknak, tanácsadóknak, szociális munkásoknak és szociálpedagógusoknak, trénereknek, coachoknak - akik munkájuk során szeretnék felismerni a mobbing áldozatokat és számukra segítő megoldást nyújtani. A kiragadott részlettel szeretnénk megcsillantani a könyv értékes szakmai mivoltát.

2015. 11. 04. 08:00:00

Az ügyfél, K. vonzó, dinamikus és vidám nő. Meg  van róla győződve, hogy bizonyos kor fölött  egyes dolgok már nem mennek olyan könnyen...  Példája  világosan mutatja,  hogy ha nem lép fel külső szükségszerűség, az ember milyen nagy akadályokat képes saját maga elé  gördíteni. 

2015. 11. 02. 00:00:00 Hankovszky Katalin

A gyermekekkel és fiatalokkal dolgozók körében is – annyi önfeláldozás és hivatástudat ellenére – szűkösek az erőforrások: kevés idő alatt rengeteg, a keretekből és a saját elköteleződésből eredő elvárásnak próbálunk megfelelni. Különösen jól jöhet ezért ebben a környezetben (is) a megoldásfókuszú brief coaching felhatalmazó szemlélete, az a következetes hozzáállás és eljárásmód, hogy a segítés legfőbb szakértője az ügyfél maga. 

2015. 09. 18. 09:56:47

A megszokottól eltérő tanácsadási módszerével robbant be a köztudatba a német nyelvterületen óriási elismerésnek örvendő pszichológusnő, Dr. E. Noni Höfner. Az utóbbi években olyan terápiás módszerek bukkantak fel, melyek kimutathatóan gyorsan és tartósan hatnak, de a szakmában felbolydulást keltenek, mert hatásukat a jelenlegi modellekkel nehéz megmagyarázni. Ide tartozik a provokatív terápia és az ebből kifejlesztett provokatív stílus is.

2015. 03. 19. 11:04:30

„Minden ember olyan, mint egy ház. Mielőtt az első coaching megkezdődik, ön zárt ajtó előtt áll. Csak egyvalaki nyithatja meg önnek: az ügyfél. Hogy mely szobákból áll az élete, milyen témákat tárol ott, és milyen ablakokból tekint a világra, ő mutathatja meg. Vagy még ő sem, hiszen mi a garancia, hogy kellő távolságból szemléli az életét? A hangos témák háttérbe szorítják az érdemi kérdéseket. Tehát olyan módszerekre és kérdésekre van szüksége, amelyek a figyelmet gyorsan a lényegre terelik. Minél kreatívabban szólítja meg az ügyfeleit, annál nyitottabban fognak válaszolni.

2014. 11. 06. 16:01:36 Cikkszerző: Dr. Bodó Péter

"Napjaink egyre gyorsabb és mélyebb változásai, a hivatásbeli és privát élet növekvő terheit hozzák magukkal. Ezt egyre többen érzik környezetükben, de saját bőrükön is. Burnout, mobbing, depresszió, párkapcsolati és családi problémák, csak néhány következménye a növekvő terheknek, amelyek várhatóan a jövőben sem csökkennek.

2014. 08. 29. 08:45:05

Hogyan használjunk képeket beszédösztönzésre a coachingban?

A fotóknak egyetlen feladata, hogy kiváltson valamit a szemlélőből, amit megoszthat velünk.

Ismerjük a mondást: "Egy kép többet ér ezer szónál.". A valóságban még ezer szóval sem önthető szavakba sem a Mona Lisa mosolyának titokzatossága, sem a sokkoló és felkavaró hatás, amelyet például a napalmtámadás utáni vietnámi lány láttán érzünk.

Ernst Gombrich, a híres művészettörténész csavart a mondáson, amikor kijelentette: "Egy kép többet igényel ezer szónál." Ezzel arra utalt, hogy a jó képeket „olvasni” kell. Hol az igazság?

2014. 06. 18. 10:44:40

A munkahelyi pszichoterror, a munkahelyi zaklatás azaz a mobbing kifejezést kevesen ismerik, pedig sok munkahelyen előfordul, és manapság egyre komolyabb probléma. Lelki megrázkódtatáshoz, súlyosabb esetben munkaképtelenséghez vezethet. A statisztikák szerint minden 10. alkalmazott volt már munkahelyi zaklatásnak kitéve, és a magyar munkavállalók 7%-a érintett.

2014. 04. 14. 11:05:00 Balázs László - Z-Press Kiadó

Egy-egy kudarc, sikertelen munkahelyi szituáció, rosszul sikerült megbeszélés, alul teljesítő tréning után kinek jutott már eszébe, hogy az okok az érzelmi intelligencia alacsony mértékéhez is vezethetnek? Alig van olyan ember, aki ne lett volna kíváncsi az IQ-jára, és akár titokban is, de kitöltött már egy-egy intelligenciatesztet, magas eredményeket produkálva pedig ezzel még büszkélkedett is. De mi a helyzet az érzelmi intelligencia szintünkkel? Ezt is tudjuk mérni? Ki az, aki már megpróbálta kideríteni, hogy az érzelmi intelligenciája milyen mértékű?

2014. 02. 24. 12:06:11

A legtöbb vezető szembesül azzal a problémával, hogy a munkatársai egy idő után nem lelkesednek kellőképpen feladataikért. Sokkal több időt vesz igénybe egy-egy munkafázis, mint korábban, ami akár komoly anyagi veszteséget is jelenthet a cégnek.

2013. 11. 14. 12:39:00 Z-Press Kiadó

Arról már írtunk róla, mi is az a gamification (játékosítás) és hogyan tudja ezt egy HR szakember hasznosítani a toborzás, motiválás, vállalati képzés stb. folyamataiban. Most a gamification vevőszerző, vevő megtartó, márkaépítő lehetőségeit bemutatjuk be röviden. 

2013. 11. 14. 12:48:31

Arról már írtunk, hogy a gamificationt (játékosítást) hogyan és mire használja a HR szakember, a tréner, a cégvezető vagy a marketing vezető. 
Most azonban egy teljesen más terület, az oktatás gamifikációs lehetőségeit bemutatjuk be röviden: hogyan lehet játék a janulás vagy játszva tanulás. 

2013. 11. 14. 12:17:25 Z-Press Kiadó

Gamification, a forradalmi újdonság!

Annyira új, hogy a magyar szóhasználatban még alig találkoztunk vele. Viszont szinte biztos, hogy a gyakorlatban használtuk, de nem tudtuk, hogy gamifikációról van szó. De mi ez az újdonság?