Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ 
Ár:
3.580 Ft
900 Ft
Kedvezmény: 2.680 Ft
Menny.:

Habsburg Ottó. Életrajz

Ár:
3.580 Ft
900 Ft
Kedvezmény: 2.680 Ft
Menny.:
Gyártó: Z-Press Kiadó
Cikkszám: 45
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2020. szeptember 25.
Akció vége:

Gordon Brook-Shepherd, az egyik legismertebb angol történész és az osztrák történelem nagyszerű ismerője Ottó főherceg életútját mutatja be: a trónörököstől a kozmopolita Páneurópa-elnökségig. Történelmi ábrázolás keveredik szellemes és jellemző anekdotával, magával ragadó és igényes monográfiával. Amilyen jellemzően, olyan szemléletesen is rajzolja a szerző az utolsó nagy Habsburg hatalmas történelmi és földrajzi horizontját új és érdekes képpé.

Leírás

Habsburg Ottó
Életrajz

 

Habsburg Ottó (1912) először 1916. novemberében tűnik fel a nyilvánosság előtt: Ferenc József császár temetési menetében. Fehér tunikát viselő apró ember, oldalán szülei: Bourbon-pármai Zita hercegnő és I. Károly, a Monarchia utolsó uralkodója. Egy hónappal később részt vesz Budapesten apja magyar királlyá koronázásán. A Monarchia felbomlása után menekülés és száműzetés a portugál Madeira szigetre. 1922. április 22-én meghal I. Károly császár és Ottó lesz a "felség". 1930-ban, tizennyolc éves korában a belgiumi Hams kastélyban (a száműzetés negyedik állomásán) válik a dinasztia fejévé. 

A Hitler 1933-as hatalomra jutását követő időszakot a "Habsburg kontra Hitler"-éveknek nevezhetjük. Ottó azon fáradozott, hogy megszervezze az ellenállást, s mindez abban az ajánlatban teljesedett ki, hogy Bécsbe utazik és átveszi az utolsó kancellár, Kurt von Schuschnigg hivatalát. Ajánlatát elutasították. Újra menekülés. Bordeaux-n és Lisszabonon át a Habsburg család Amerikába utazott, ahol Ottó – hála Roosevelt elnöknek – a háborús éveket töltötte. Ottó az elpusztított Európába érkezett vissza; nem volt sem otthona, sem pénze. Íróként, rovatvezetőként és előadóként kezdte újra életét. 1951-ben elvette Regina szász-meiningeni hercegnőt, akitől öt lánya és két fia született. 

1961-ben ünnepélyes nyilatkozatban lemondott trónutódlási igényéről, hogy megkímélje gyermekeit a száműzetéstől. Jövőjét a Páneurópai Unióban és – képviselőként – a bajor CSU strasburgi európa-parlamenti képviselőségben látta. Itt zárta le politikai pályáját a 15 országot egyesítő Európai Unió legidősebb képviselőjeként.

Gordon Brook-Shepherd, az egyik legismertebb angol történész és az osztrák történelem nagyszerű ismerője Ottó főherceg életútját mutatja be: a trónörököstől a kozmopolita Páneurópa-elnökségig. Történelmi ábrázolás keveredik szellemes és jellemző anekdotával magával ragadó és igényes monográfiává. Amilyen jellemzően, olyan szemléletesen is rajzolja a szerző az utolsó nagy Habsburg hatalmas történelmi és földrajzi horizontját új és érdekes képpé. 

SZERZŐ

Gordon Brook-Shepherd
1918-ban született az angliai Nottinghamben. Újságíró, történész; neves osztrák és európai témájú történeti művek szerzője.

"Ismereteim szerint semmilyen nyelven nem született még kielégítő életrajz Habsburg Ottóról. Kielégítő alatt olyan átfogó tanulmányt értek, amely életét a személyes sorsát is meghatározó, súlyos következményekkel járó változásokkal szoros egységben vizsgálja. Az egyetlen ilyen kísérletet Erich Feigl Egy politikusi élet jegyzőkönyve (München, 1987) című könyvében tette. Ez azonban nem több egy rövid és kissé zavaros, inkább hagiografikus, semmint biografikus hangvételű műnél. A többi publikáció az életpálya bizonyos részleteire, például a strasbourgi Európai Parlamentben eltöltött húszéves német képviselőségre szorítkozik. Holott ebben az esetben olyan életről van szó, amely a két világháborút, a náci és a szovjet önkényuralom (egykori öröksége országainak végzete) elleni harcot fogja át – s mindez azelőtt történt, hogy fáradozását latba vethette volna az egyesített Európa felépítéséért. Csupán az életút gazdagsága kudarcra ítél mindenfajta hagyományos életrajzot. Az utóbbi ötven évben talán több mint ezer, különböző nyelvű könyvet is elolvastam a 20. századi Európa történetéről, s magam tizennyolc kötetet írtam a témáról."

Belelapozás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!