Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Tudatos erőforrás-aktiválás

Ma egy olyan nap van, amikor minden összejön? Amikor valahogy semmi sem sikerül úgy, ahogy eltervezte? Kellemetlen beszélgetés egy kollégával, a beszállító nem teljesít a megbeszélt időpontra, az egyik ügyfél elégedetlensége veszélyezteti az eddig stabil kapcsolat folytatását, sőt még az eső is esik és jó sokat állhat a dugóban, így már biztos nem ér oda időben a megbeszélt üzleti találkozóra… Ráadásul estére egy jó előre leegyeztetett időpontja van a barátaival egy fallabda-edzésre. Mit tegyen most? Lemondja, és töltse az estét a kanapén pihenve? Vagy essen be csurom vizesen, kimerülve? Vagy beszéljen meg egy másik edzés-időpontot? Ilyen és hasonló gondolatok cikáznak a fejében… Pedig tudja, hogy az edzés mindig feltölti: egyrészt a barátai társasága, a vidám pillanatok, másrészt a fizikai aktivitás jótékony hatással van önre minden téren. Vajon ebben a helyzetben eszébe jut, hogy a külső körülményektől függetlenül, úgy használja saját erőforrásait, hogy azzal testi és lelki egészsége gyarapodjon? Tudná aktiválni az erőforrásait ebben a kedvezőtlen helyzetben is? 

Az erőforrások aktiválása a testi és lelki egészséget jelenti. Coachként újra és újra szembetalálkozhat az erőforrás-aktiválás témájával. Hogyan tudja a coaching során támogatni a klienseket abban, hogy megterhelő időszakokban vagy nehéz helyzetekben felismerjék erőforrásaikat? Az említett helyzetben mondjuk jelenthetné azt, hogy már nem tölti azzal az időt, hogy edzés előtt hazaugrik átöltözni, hanem inkább vesz egy gyors zuhanyt a terem öltözőjében, és arra gondol, milyen jó, hogy mindig tart egy plusz pólót a táskájában (most jól jön). Esetleg beülhet az ottani kávézóba míg a barátai megérkeznek (élvezheti a múltkor oly finom fahéjas kapucsínót), vagy lehúzódhat az útról egy pár perces megállóra és biztonságosan leparkolva végezhet egy pár perces légzőgyakorlatot, vagy bekapcsolhatja kedvenc zenéjét, ami mindig jókedvre deríti – egyre jobban érzi magát, már a nap is előbújt, az eső is kezd elállni, tartalmas, vidám estének néz elébe… Már nem rágódik azon, hogy mi történt ma, vagy milyen kihívások várnak önre másnap. A barátaival töltött edzésnek köszönhetően kellemes érzésekkel, elégedetten ér véget a napja, és jól kezdődik majd a következő.

Ez ugyan egy nagyon egyszerű példa, de az elv átültethető bármely magánéleti vagy munkahelyi szituációra. A stresszhelyzetek, erőt próbáló kihívások beszűkítik látókörünket, nincs elegendő távolság a prioritások felállításához, a kreatív gondolkodáshoz, a megoldások felismeréséhez. Az ajtók akkor nyílnak meg, ha a személyünkben és környezetünkben rejlő lehetőségeket meglátjuk, és a saját jó közérzetünk javára hasznosítjuk. Erről szól az erőforrás-aktiváló coaching: a kliens beszűkült látásmódját olyan erőforrások irányába tágítjuk, amelyek benne rejlenek. 

Az erőforrás-aktiválás két lépésben történhet:
az erőforrások felismerése: a coaching aktuális témájától és fő céljától függően megmaradhatunk pusztán az erőforrások felismerésénél, azonosításánál, hogy kidolgozzunk az erőforrások számára egy koncepciót és támogassuk a rendelkezésre álló erőforrások sokszínűségének érzékenységét.
az erőforrások aktiválása: ha azonban továbbmegyünk, és arra használjuk fel az erőforrás-aktiválás módszereit, hogy az erőforrások egészségtámogató hatását tudatosan támogassuk a mindennapokban, akkor már a „hogyan” kerül előtérbe: hogyan tudom az erőforrásaimat a mindennapokban tudatosan kibontakoztatni? Ez az erőforrások tudatos megélését jelenti.

A hatékony erőforrás-aktiválás a teljes életünkre kihatással lehet és a legkülönfélébb területeken fejti ki pozitív hatását:
► segít a testi és lelki egészség elérésében; 
► támogatja a nyitottságot és a változásra való készséget;
► a negatív kimerülési folyamat ellen hat, és hozzájárul a teljesítőképesség eléréséhez, a jó közérzethez és „működéshez”;
► támogat abban, hogy figyelembe vegyük saját szükségleteinket és ezáltal erősítsük saját személyünket;
► erősíti a mindennapok pozitív megélését, így felvértezettebbek lehetünk mind a mindennapos, mind a különleges kihívásokkal szemben;
► erősödik a személyes aktív gondoskodásunk és felelősségvállalásunk;
► megszilárdítja a szociális kapcsolatokat;
► segít abban, hogy figyelmesebbek legyünk, jobban tudjunk koncentrálni, nyitottabbá és kreatívabbá váljunk;
► javítja a problémamegoldó képességet: a nehéz helyzetekben is képesek legyünk magunkat stabil állapotba hozni, feltaláljuk magunkat, és lehetőség szerint a kedvezőtlen körülmények között is ki tudjuk hozni a legjobbat a helyzetből.

Annak felismerése, hogy mi az, ami rendelkezésre áll, főként stresszhelyzetben nem magától értetődő, hanem megkövetel némi tudatos odafigyelést. Ilyenkor automatikusan inkább a hiányra, a rosszra irányul figyelmünk, hiszen a veszélyek felismerése segít a veszélyek megakadályozásában. Ez azonban azt is jelenti, mennyire fontos, hogy az erőforrások felismerésének folyamatát nagyon aktívan és tudatosan támogassuk! Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy aktiváljuk erőforrásainkat: kellemes élmények, pozitív pillanatok tudatos érzékelése, intenzívebb átélése; testi érzésekre, érzetekre való összpontosítás (így gyorsabban észrevehetjük, ha egyensúlyt vesztünk, és ellenlépéseket tehetünk, hogy kellemes testi érzeteket idézzünk elő).

Az erőforrások aktiválása a megélés különböző szintjein zajlik:
1. Kezdődhet testi/fizikai szinten, pl. bármilyen fajta mozgással.
2. Gondolati szinten: erőforrásokat segítő, erőforrás-orientált gondolatok formájában.
3. A viselkedés szintjén is aktiválhatók, pl. olyan cselekvések, melyek kellemes érzékelésekkel járnak.
4. Az érzések szintjén is történhet: a hála, öröm, bizalom, elégedettség, remény például pozitív érzések, vagy tudatosan úgy alakíthatjuk ki a környezetünket, hogy valószínűbbé válik a kellemes dolgok átélése.

Az erőforrás-aktiválás egy összetett folyamat, amely nem véletlenül történik, hanem tudatosan kell elindítani. Minél több pozitív részletet vesz észre a hétköznapokban, annál tudatosabban észleli majd azokat a pozitív érzéseket is, melyek ezeket a tapasztalásokat kísérik. Mindezzel a saját jó közérzetét és egészségét támogatja. 

A coaching során alkalmazott erőforrás-aktiválás pedig hatékonyabbá teszi a coachingfolyamatot, támogatja a problémamegoldó folyamatokat, továbbá rábírja a klienseket erőforrásaik célzott aktiválására a nehéz, problémás helyzetekben annak érdekében, hogy a helyzetet önmaguk számára, szubjektív módon javítsák.