Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Lépjen ki a komfortzónából és támogasson kihívással!

CHALLENGING COACHING VEZETŐKNEK

A folyamatosan változó és átalakuló világunk nemcsak magán-, de üzleti életünkre is markáns hatást fejt ki. A keletkező új irányzatok a vezetőktől szintén új készségeket kívánnak meg. A coaching eszközök vezetői körben való alkalmazása mára már elterjedt szemlélet, mellyel a vezetők jobbá tehetik a mindennapi munkát és kedvezően befolyásolhatják pl. a munkavállalói elégedettséget is. A coaching technikák jó használhatók célkitűzések megfogalmazásában, karriertervezésben, munkatársak motivációjáról való beszélgetésben, teljesítménynövelésben, továbbá számos olyan területen, melyben a vezető fejlesztő szakemberként is fellép.

A hagyományos coaching támogató hozzáállásán túllépve, vajon létezik-e olyan inspiráló és adaptálható módszer, eszköz, mely a kihívást támogató aspektusba helyezi, és kimozdítva a kényelmes komfortzónából új perspektívákat nyit? A válasz: igen. A Challenging coaching FACTS modellje (John Blakey és Ian Day nyomán) pont ezt mutatja be: célja az önállóság fejlesztése és a magas szintű teljesítmény fenntartása rendszerközpontú és szervezeti szinten. John és Ian tapasztalataik esszenciáját egy határokat feszegető coachingszemlélet öt sarkkövébe sűrítették:

Visszajelzés (Feedback): a korlátokat feszegető visszajelzés tágabb perspektívát mutat, amely a csoportra és a szervezetre is vonatkozik.
Felelősségvállalás (Accountability): a felelősség 3 szintjét részletezi esetpéldákkal.
Bátor célok (Courageous goals): a hagyományos célkitűzési modelleken túllépve, olyan célkitűzési szemléletet mutat be, amely bekapcsolja a jobb agyfélteke potenciálját és ezt a meglévő modellek mellett használja. Izgalmasan hangzik, ugye?
Feszültség (Tension): hogyan hozható létre konstruktív feszültség, miként vezethet a feszültség optimalizálása a csúcsteljesítmény eléréséhez, hogyan alakítható dinamikusan a feszültség szintje, továbbá milyen feszültséget növelő és csökkentő intervenciók vannak.
Rendszerszintű gondolkodás (Systems thinking): az egyéni szinten elért pozitív változások hogyan alakítják a tágabb szervezeti eredményeket.

Olyan eszközökkel ismerkedhetünk meg, mint a támogatás/kihívás mátrix, mely a kihívás és a támogatás tényleges egyensúlyában létrejövő optimális teljesítményt szemlélteti (gyakorlati példával). Elmélyedhetünk a komfortzónán kívüli párbeszéd témájában is, melyben az áttöréshez vezető út ugyan nehéz, de transzformatív lehet. Olyan mindennapos vezetői kihívásokra találunk gyakorlati tippeket, technikákat, mint pl. a delegálás, teljesítménymenedzsment, személyes célkitűzés, felettesekkel való viszony, ügyfelekkel való együttműködés és a kulturális különbségek nagyon is valós hatása a csúcsteljesítmények elérésére.

A FACTS szemlélet valójában egy rugalmas folyamat, izgalmas lehetőséget nyújt azoknak a vezetőknek, akik növelni szeretnék üzleti eredményeiket és fejleszteni munkatársaikat. 

A hagyományos coachingeszközök mellett alkalmazott kihívásfókuszú támogatás (Challenging coaching) nem könnyű út. A jó hír az: minél tovább gyakoroljuk ezeket az elveket, annál könnyebbé válnak…