Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Kids’Skills a pedagógus eszköztárában

Magyarországon sincs könnyű helyzetben a pedagógus, ha egy iskolai osztállyal vagy akár csak egy-egy diákkal szeretne viselkedési vagy érzelmi problémákon dolgozni. A feszített órarend, rövid szünetek, sok adminisztráció és magas osztálylétszám mellett csak olyan módszer jöhet számításba, mely ilyen keretek mellett is hatásosan képes támogatni a gyerekeket. A megoldásközpontú gondolkodás megfelelő szemléleti alapot nyújt ehhez, hiszen fókuszáltan a helyzet mielőbbi megoldására törekszik:

„Milyen készséget kell a gyereknek kifejlesztenie,
hogy képes legyen megküzdeni a problémával, így a helyzete javuljon?”

Ez a Kids’Skills egyik alapkérdése

Ezzel a módszerrel tehát a helyzet megoldásához szükséges készségek megszerzésében nyújtunk segítséget óvodás és általános iskolás gyereknek, vagy akár egy egész osztálynak. A gyermek nézőpontjából tekintve a helyzetre, feltöltve őt kellő bátorsággal a kihívás leküzdéséhez, hatékony együttműködésre számíthatunk a részéről. Ennek birtokában képes lesz önállóan változtatni a viselkedésén vagy hozzáállásán az addig problémás szituációban, érzelmileg megterhelő helyzetekben.  

A problémák a módszer helyes alkalmazásával kihívásokká változtathatók, melyek a kellő készség megszerzésével teljesíthetővé válnak, miközben a gyermek személyes sikerélményt él át.

Szerencsére a Kids’Skills nem bonyolult, jól átlátható 15 lépésből álló rendszer. Könnyű elsajátítani, ám a jártasság megszerzéséhez saját magunkban is ki kell fejlesztenünk néhány új készséget. Motiválni csak kellő mértékű empatikus odafordulással, értő figyelemmel leszünk képesek, miközben a módszer lépéseit alkalmazva elérjük, hogy együttműködjön velünk a gyermek. Így már egy sor probléma sikeres megoldására vállalkozhatunk ezzel az eszközzel a kezünkben. A több évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy a Kids’Skills kiemelten eredményes az alábbi területeken:

✓ különféle viselkedészavarok, félelmek, koncentrációs problémák,
✓ rossz beidegződések (szokások), hisztirohamok,
✓ étkezési- és alvászavarok, szobatisztasági gondok,
✓ valamint figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), autizmus,
✓ pervazív fejlődési zavarok (PDD), depresszió és kényszerbetegség kezelése.

Ez a módszer kisebb-nagyobb csoporttal vagy osztállyal is eredményesen alkalmazható. Ilyenkor a Kids’Skills alapján projektet tervezünk az aktuális probléma megoldására, melynek során a gyerekek lépésről-lépésre megtanulják az új készséget, mellyel megváltoztatják a korábbi hozzáállásuk, viselkedésük miatt kialakult áldatlan állapotot. Kivitelezés közben a nevelők és gyerekek alapvető élménye egy produktív partnerség lesz, melyben minden résztvevő szava egyformán számít. Érzelmileg ennek megerősítő és komoly motiváló ereje van, az együttműködés könnyebben létrejön, a siker ígérete lelkessé teszi a gyerekeket. Ők maguk adnak nevet a problémának és fedezik fel, hogy mely készségük hiányzik annak megoldásához, így a projektet immár személyes kihívásnak tekintik, melyet a csoport húzóereje felerősít. A projekt végén ünnepelnek és átélik a személyes hatékonyság, valamint az osztálytársak közötti erős összetartozásnak felemelő élményét. Kvázi ahhoz hasonlít, mint a sok magyar iskolában divatos diákigazgató választás, ám itt a főszerep az új készség elsajátításáé.

Akár csoportos, akár egyéni felhasználásban érzelmileg egy átütő élmény az alkalmazása pedagógusnak és diáknak egyaránt. Az efféle élmények sajátossága, hogy hatásuk hosszan fennmarad, hiszen belső motiváció alakul ki közben a kihívást leküzdő gyermekben a személyes hatékonyság megtapasztalásával.

Szerző: Juhász Zsófia