Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Az érzelmi intelligencia 5 területe

Az érzelmi intelligencia fejlesztése kulcsfontosságú, mind a magán-, mind az üzleti életben.

A nagy érzelmi intelligenciával rendelkező emberek nemcsak a kellemesebb és együttműködőbb munkahelyi környezethez járulnak hozzá. Az EQ közvetlenül kihat az üzleti eredményességre is. Számos tanulmány erősíti meg azt, hogy azok a vezetők, akiknek magas az érzelmi intelligencia hányadosuk (EQ), nagyobb jövedelemtermelő képességgel, jobb empatikus készséggel és öntudatossággal rendelkeztek, mint az alacsonyabb EQ értéket elérő társaik. Ahogy arra is találhatunk bizonyítékot, hogy azok a vállalkozások, ahol a tulajdonos magasabb EQ-val rendelkezik, több jövedelmet termelnek, és nagyobb növekedést mutatnak – a tulajdonosok arra használják az érzelmi intelligenciájukat, hogy pozitív módon formálják a cég kultúráját.

Adele B. Lynn és Janele R. Lynn: Érzelmi intelligencia gyakorlatgyűjtemény c. könyvükben bemutatják modelljüket, melyben az érzelmi intelligenciát öt területen írják le: öntudatosság és önkontroll, empátia, társas készség, személyes befolyás és a cél, valamint a jövőkép beható ismerete, magabiztos megalkotása. Ezen az öt területen belül is további kompetenciák bontakoznak ki.
Lássuk kicsit részletesebben ezt a nagyszerű modellt.

Az érzelmi intelligencia 5 területe

Az érzelmi intelligencia 5 területe

  • Öntudatosság és önkontroll: arra vonatkozó képességünk, hogy teljes mértékben megértsük magunkat és az így nyert információt arra használjuk, hogy hatékonyan bánjunk önmagunkkal. Kompetenciák például: másokra való hatás, érzelmi és belső tudatosság, érzelmek kifejezése, reziliencia stb.
  • Empátia: az a képességünk, hogy megértsük mások nézőpontját. Kompetenciák például: értő hallgatás, szolgálatkészség stb.
  • Társas készség: az a képességünk, hogy őszinte kapcsolatokat és kötődéseket építsünk ki, valamint hogy egészséges módon fejezzük ki gondoskodásunkat, aggodalmunkat és konfliktusainkat. Kompetenciák például: kapcsolatépítés, együttműködés, konfliktuskezelés stb.
  • Személyes befolyás: az a képességünk, hogy pozitív módon vezessünk és inspiráljunk másokat éppúgy, mint saját magunkat. Kompetenciák például: vezetés, pozitív munkahelyi légkör megteremtése, magabiztosság stb.
  • A cél és jövőkép magabiztos megalkotása: az a képességünk, hogy hitelességet vigyünk az életünkbe, a szándékaink és az értékeink szerint éljünk. Kompetenciák például: hitelesség, célunk és értékeink megértése stb.

Az érzelmi intelligencia egyénileg és szervezeti szinten is fejleszthető, mind az öt területre vonatkozóan. A fejlesztés eszköze pedig maga a gyakorlat. 

A szakemberek választhatnak olyan gyakorlatot, amely az érzelmi intelligencia mind az öt területét egyaránt fejleszti, de olyant is, amelyik egy specifikus kompetenciaterületet éppen kihagy. Ha a coachok és trénerek összekapcsolják a gyakorlatokat a körültekintő szervezeti alkalmazással, hatalmas egyéni előrehaladás és fejlődés következhet be az érzelmi intelligencia minden területén. 

Forrás → Érzelmi intelligencia gyakorlatgyűjtemény  ©Z-Press Kiadó  ©Adele B. Lynn  ©Janele R. Lynn