Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.További információ 

Csapatépítés képkártyákkal

A fejlesztő szakemberek, coachok, trénerek jól ismerik és ki is használják a képek hihetetlen erejét munkájuk során: a képek elősegítik a változási és fejlődési folyamatokat, támogatják a kliens önismeretét és új felismerésekhez vezetnek.

Fejleszthető a csapat képkártyákkal?

A válasz egyértelműen: igen! A képkártyák értékes impulzusként szolgálnak a csapatfolyamatok során is: szabad asszociációt kínálnak és inspirációt adnak. A képek vizuális ingerként érzékelési csatornákat nyitnak, a gondolkodás folyamatát serkentik és elősegítik a kommunikációt. Egy kép mindig több mint csupán részek összessége, hiszen a képek serkentik a képzeletet. Amint megpillantjuk az előttünk lévő kártyán a fotót, a képzeletünk egy belső képet hív elő emlékezetünkből. Ily módon a külső és belső vizuális információ között kölcsönhatás jön létre, mely új virtuális kép- és formaalkotáshoz vezet. Nyelvi vagy egyéb testi és mimikai kifejezés segítségével további képek jelenhetnek meg, mely által érthetővé, külsőleg is láthatóvá és térben is elhelyezhetővé válik a belső párbeszéd.

A képek minden lehetséges variációjának kölcsönhatása több szenzoros hozzáférést biztosít az ismeretszerzési és a fejlesztési folyamatokhoz. Továbbá a képek elősegítik a gondolatok és ötletek csapaton belüli kialakítását is. A képkártyák különösen értékes impulzusként szolgálnak az intenzív és kihívást jelentő csapattevékenységek során. Ha például egy megterhelő szakaszban arra van szükség, hogy erősen koncentráljunk és gondolkozzunk, csodákat tudunk elérni, ha az agyunkat vizuális ingerekkel aktiváljuk.

Miért érdemes képkártyákat használni csapatépítés során?

A képkártyák használta:
► vidáman erősíti a motivációt a csapatban;
► növeli a csapat teljesítményét és energiaszintjét;
► feléleszti a kreativitást, a csapattagok játékos formában ismernek meg új területeket;
► növeli a csapaton belül az egymás iránti megértést;
► provokációt is kiválthat, ha éppen arra van szükség;
► új perspektívákat és fejlődési lehetőségeket nyit;
► gazdagítja a csapattagok nyelvi repertoárját;
► gyors reflexiót kínál a csapaton belül;
► segíti a komplex helyzetek világos és precíz észlelését;
► támogatja a jó munkahangulat kialakítását.

Milyen alkalmakon használhatjuk a csapatépítő képkártyákat?

Csapatépítő tréningek és teamfejlesztés mellett, hasznos eszköz pl. értekezleteken, aktív projektmegbeszéléseken, előadások vagy tanfolyamok során, tanácsadói- vagy coaching kontextusban. 

Nagyszerűen felhasználható esetmegbeszélések, értékelések, adott témák tisztázása során, vagy a közös munka vagy projektbevezető ráhangoló gyakorlataként.


A csapatok dinamikus képződmények – különböző tényezőktől függnek, amelyek a csapat és az egyén stabilitását és termelékenységét is egyaránt befolyásolják. A csapat sikeres együttműködése érdekében érvényes a következő szabály: rendszeresen meg kell győződni arról, hogy minden munkafolyamatban érintett személy ugyanazon az oldalon van, és képesek arra, hogy kéz a kézben, de mégis önállóan dolgozzanak. Ezeket a csapatfolyamatokat támogathatjuk, gazdagíthatjuk, fejleszthetjük a képkártyák használatával, így elősegítve a hatékony és eredményes együttműködést.


Forrás → Charlotte Friedli: Képkártyák csapatépítéshez, útmutató füzet gyakorlatokkal  ©Z-Press Kiadó