Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ  Rendben

A szakmai kiégés, a burnout megelőzése és kezelése, avagy hogyan szerezze vissza a motivációt?

A szakmai kiégés, a burnout megelőzése és kezelése, avagy hogyan szerezze vissza a motivációt?

A legtöbb vezető szembesül azzal a problémával, hogy a munkatársai egy idő után nem lelkesednek kellőképpen feladataikért. Sokkal több időt vesz igénybe egy-egy munkafázis, mint korábban, ami akár komoly anyagi veszteséget is jelenthet a cégnek.

Talán nem kedvelik, vagy tisztelik már úgy, mint korábban?
Már nem tartják szemük előtt alkalmazottai a vállalkozás céljait?

Valószínűleg nem így van, a jelenség oka egész egyszerűen a motiváció elvesztése.

A motiválatlanság pedig mérhető módon megjelenik cége eredményességén és bevételén. Éppen ezért fontos tudunk és ismernünk ezt a problémát, valamint hatékony megoldást találnunk rá, hogy minél előbb visszatereljük munkatársainkat egy lelkes, motivált állapotba. Ezt a “terelgetést” pedig nem, vagy nem csak pénzzel érhetjük el, léteznek kifinomultabb és hatásosabb módok is erre a célra.

Hogyan segítheti a motiváció újjáéledését és folyamatos ébrentartását?

Az igazán sikeres cégvezetők legfontosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy munkatársaikat elképesztő módon képesek motiválni. S ahogy írtam, a lelkesítést nem csupán magasabb fizetéssel lehet elérni. Sőt, vannak olyan esetek, amikor a pénz egyáltalán nem segít. Néhány egyszerű motivációs tréning elvégzésével azonban kiváló eredményeket lehet elérni rövid időn belül.

3 motivációs módszer, amihez nincs szükség pénzre

  • Csapatépítő tréning. Egy összeszokott, jó csapat lendületesebben, eredményesebben tud együtt dolgozni. Ráadásul csökkentheti a munkahelyi konfliktusokat, melyek erősen demotiváló hatásúak.
  • Találja meg, melyik alkalmazott mihez ért igazán, és ha kell, módosítson a munkabeosztásokon. Bizonyított tény, hogy mindenki motiváltabban végzi azokat a feladatokat, melyekben sikerélménye van.
  • Elsőre meglepő lehet, de saját cége márkaépítésével is motiváltabbá teheti alkalmazottait. Legtöbben szívesebben dolgoznak egy híres, jó nevű cégnél.

Rengeteg további módja van annak, hogyan szerezheti vissza és tarthatja fent alkalmazottainál azt a motivált, lelkes állapotot, melynek köszönhetően ők is lényegesen jobban érzik majd magukat munka közben, ráadásul cége eredményein, bevételén is pozitív változásokat képes elérni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Oldalsáv