Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ 

Kommunikációs ötletek szülőknek – 10 tipp, ha vitába keveredik gyermekével


Részlet a Kreatív intervenciók a kihívást jelentő gyermek- és kamaszviselkedések kezelésére c. könyvünkből


10 kommunikációs gyermeknevelési tipp szülőknek nehéz helyzetekre

Ha legközelebb vitába keveredik a gyermekével vagy a kamasszal, és kezdenének elszabadulni az indulatok, emlékezzen:

  1. Maradjon nyugodt. Képzelje azt, hogy épp meghallgatáson vesz részt egy robot szerepére, valamilyen színdarabban/filmben. Amíg a meghallgatás tart, nem mutathatja ki az érzelmeit, különben nem kapja meg a szerepet.
  2. Ne tartson kiselőadást. Ha kiselőadásba kezd, a gyermekek egyből kikapcsolják a figyelmüket, és nem fognak mást hallani belőle, mint hogy „bla, bla, bla”. Emellett megszégyenítve is érzik majd magukat, ami agresszív kitörésekhez vezethet.
  3. Ne vonja kérdőre. A kérdésektől a gyermekek védekező magatartást vesznek fel, sarokba szorítva érzik magukat. Ez arra fogja indítani őket, hogy visszavágjanak és bedühödjenek.
  4. Fogalmazzon érthetően. Ne csak mondja a magáét vég nélkül. Próbálja meg pár szóban megfogalmazni a lényeget. A gyermekeknek/kamaszoknak már öt szó is elég ahhoz, hogy kikapcsoljanak.
  5. Nevezze meg a viselkedést. Például: „Kérlek, ne tedd csípőre a kezedet” vagy „Légy szíves, ne forgasd a szemedet. Ez tiszteletlen velem szemben.”
  6. Ne adja fel, amíg a kamasz meg nem áll. Amikor csak visszavág a kamasz egy újabb megjegyzéssel, ismételje meg, amit mondott. Például: „Légy szíves, ne beszélj így velem. Ez tiszteletlen.”
  7. Ne küldje száműzetésbe. Ne küldje a szobájába a gyermeket/kamaszt. Ezzel azt fejezi ki, hogy nem érdekli, vagy nem tud vele mit kezdeni.
  8. Kövesse. Ha a gyermek/kamasz elsétál, amikor beszél hozzá, hívja vissza. Ha nem jön vissza, menjen utána és ismételje: „Tudom, hogy mérges vagy, és teljesen rendben van, ha most kell egy kis idő neked. Ha erre van szükséged, akkor viszont mondd ezt, légy szíves, mielőtt elsétálsz.”
  9. Képi emlékeztetők. Használjon öntapadós cetliket, képernyővédőket stb., így emlékeztetve magát arra, hogy nyugodt maradjon: „Nyugodt szülő/tanár vagyok, és ennek megvan az eredménye.”
  10. Dorgáljon szeretettel és irányadással. Fejezze ki törődését azzal, hogy kitart és nem veszíti el a fejét, valamint használja a „légy szíves”-t és a „köszönöm”-öt, amikor megszidja a gyermeket magatartásáért.

10 kreatív gyermeknevelési tipp szülőknek nehéz helyzetekre

További kreatív gyermeknevelési tippek, ötletek, technikák és inspiráció ITT.

Forrás → Kreatív intervenciók a kihívást jelentő gyermek- és kamaszviselkedések kezelésére  ©Z-Press Kiadó  ©Susan P. Epstein